‘Bitcoin verantwoordelijk voor 0,08% van CO2-uitstoot in wereld’

Bitcoin en een goed milieu. Voor de een is dit een logische combinatie, voor de ander zijn het twee uitersten. CoinShares heeft een onderzoek gedaan om aan de hand van data en statistieken enkele uitspraken te kunnen doen over dit thema.

Bitcoin en CO2

CoinShares is een investeringsmaatschappij, bekend van enkele bitcoin- en cryptofondsen. Ze stellen dat de impact op de CO2-uitstoot van Bitcoin minimaal is, vooral in vergelijking met het wereldwijde financiële systeem. Je kunt de pdf gratis inlezen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens een schatting waren bitcoin miners in 2021 verantwoordelijk was voor 41 megaton (Mt) CO2-uitstoot. Dit zou een stijging zijn vergeleken met vorig jaar, toen het nog 36 Mt was.

Hoewel dat veel klinkt, is het minder dan 0,08% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Op basis van een schatting van Galaxy Digital uit 2019 is de uitstoot voor het ‘oude’ financiële systeem 130 Mt, ook stukken meer dan Bitcoin dus. De uitstoot van de Verenigde Staten in z’n algemeen kwam neer op 5.830 Mt.

Ook qua energieconsumptie (gemeten in terawattuur) zelf valt het erg mee, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Je kunt je overigens afvragen hoeveel van deze elektriciteit níet zou worden gewonnen als bitcoin er níet was. Veel van de energie die miners gebruiken zijn overschot en worden toch al geproduceerd. Bitcoin is niet de oorzaak van de uitstoot, maar krijgt daardoor wel het labeltje.

Goed of slecht?

Klimaatactivisten zijn van mening dat Bitcoin slecht is voor het klimaat. Want als bitcoin in jouw ogen niets toevoegt aan de samenleving, is iedere Joule die erin wordt gestopt er een te veel. Of deze nu uit een groene, bruine of grijze energiebron komt.

CoinShares is van overtuiging dat “Bitcoin een groot nettovoordeel is voor de samenleving, waarvan de milieukosten klein maar noodzakelijk zijn.” Geheel neutraal is deze uitspraak niet, gezien de sector waarin het bedrijf opereert.

Ze denken ook dat het elektriciteitsverbruik van miners zal afnemen, omdat de blocksubsidie omlaag gaat. Een gewaagde uitspraak, gezien de dynamieken in de miningmarkt voor de lange termijn niet te voorspellen zijn.

“Once minting is effectively over, the vast majority of the energy requirement will have to result directly from market demand for bitcoin transaction settlement through transaction fees offered to miners by consumers.”

Bovendien theoretiseert CoinShares dat de gebruikte energie stukken schoner zal worden. Toch ligt het probleem momenteel op een aantal specifieke locaties. Het bedrijf schat in dat 43% van de CO2-uitstoot uit vier gebieden komt, terwijl de miners uit die plekken slechts 26% van de rekenkracht leveren.

Ze wijzen daarmee naar Kazachstan, de Amerikaanse staten Montana en Kentucky en de Canadese provincie Alberta. Daar zijn miners voornamelijk afhankelijk van kolen, olie en gas.

'Bitcoin verantwoordelijk voor 0,08% van CO2-uitstoot in wereld'

Andere regio’s, zoals Zweden en de provincies Quebec en Manitoba, scoren goed. Ze zijn naar schatting goed voor 5,2% van de hashrate, terwijl ze verwaarloosbare emissies produceren.

Over het algemeen is de trend wel duidelijk: bitcoin miners zoeken groene energie. We hebben eerder de feiten en fabels hierover al op een rij gezet, evenals enkele nuances op een kortzichtig rapport van de DNB over dit onderwerp.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsenergiemining