Bitcoin trust van Grayscale bereikt nieuw negatief record (-33%)

De premium over het bitcoinfonds van Grayscale bereikt een nieuwe all-time low.

Bitcointrust

Het idee van het trustfonds van Grayscale is dat investeerders blootstelling kunnen hebben aan bitcoin. Grayscale koopt bitcoin uit de markt en doet alles omtrent de custody. Het fonds staat bekend als GBTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sinds begin 2021 betaal je voor een aandeel in dit bitcoinfonds mínder dan voor bitcoin uit de echte spotmarkt. Maar dat betekent dus ook dat bezitters van een GBTC-aandeel hun potentiële winst zien verdampen.

Dat is dus een belangrijke notitie: het betreft een trust en niet een exchange traded fonds (ETF). Daardoor fluctueert de prijs van het aandeel ten opzichte van de prijs van bitcoin.

Momenteel kun je een GBTC-aandeel kopen tegen een negatieve premium van 33%. Dat is het allerlaagste percentage ooit!

Ter vergelijking: twee jaar geleden was de premium nog +40%.

Als je dus in november 2020 een aandeel in GBTC kocht, verloor dit meer dan 70% van zijn waarde bovenop (!) de waardefluctuatie van bitcoin zelf. Omgerekend is een bitcoin in het fonds $13.400 waard.

Bitcoin trust van Grayscale bereikt nieuw negatief record (-33%)

Het ging mis voor Grayscale vanaf het moment dat Microstrategy bitcoin begon op te kopen. Daardoor werd het MSTR-aandeel een verkapte bitcoin ETF. Ook werden er in Canada verschillende bitcoin spotmarkt ETF’s goedgekeurd. Het zorgde ervoor dat de interesse in GBTC daalde, helemaal toen de bitcoinkoers een downtrend inzette.

Grayscale wil haar trustfonds graag omtoveren tot een spotmarkt bitcoin ETF. De SEC heeft hier geen oren naar, omdat het ‘de belegger wil beschermen’. Dit is een schop tegen het verkeerde been van Grayscale, want beleggers ervaren daar nu overduidelijk de negatieve gevolgen van.

Daarom heeft Grayscale topjuristen en -advocaten in dienst genomen. Ze hebben ook de beurswaakhond voor de rechter gesleept.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFGrayscale