Bitcoin van zwarte lijst in Canada bereikt toch 2 cryptobeurzen

Bitcoin van zwarte lijst in Canada bereikt toch 2 cryptobeurzen

De perikelen rondom bitcoindonaties en de Canadese overheid zijn nog niet voorbij. Vandaag wordt er nog weer wat meer bekend over de geldstromen van en aan de demonstranten in de stad Ottawa.

Donaties Canada

In totaal is er ongeveer 20 BTC (ter waarde van $788.000) opgehaald met de Tallycoin-campagne. Dit platform kreeg extra aandacht nadat GiveSendGo en GoFundMe genoodzaakt waren om te stoppen. Via Tallycoin kun je een crowdfunding campgne met bitcoin starten. Daar zitten overigens ook haken en ogen aan. Zo is er bijvoorbeeld één publiek adres waar het gedoneerde geld naartoe gaat. Dat is een veiligheidsrisico in dit soort situaties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het blijkt dat er nog maar 0,11 BTC van de gedoneerde gelden over is, volgens de blockexplorers. De donaties zijn inmiddels al uitgedeeld aan de vrachtwagenchauffeurs. Op het internet verschenen al enkele video's waarin men het digitale internetgeld uitdeelde.

Dit was de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) niet ontgaan. Al snel identificeerden ze 30 adressen die zijn verbonden aan het vrijheidskonvooi. De meeste adressen zijn inmiddels alweer 'leeggemaakt'. Gisteren kon je al lezen van een analyse over de geldstromen. Vandaag deelt Coindesk nog meer informatie over deze tamelijk serieuze soap.

Analyse

Het blijkt dat er vier kleine porties van de opgehaalde 20 BTC op twee centrale platformen terecht is gekomen. Het zou gaan om 0,14 BTC en de exchanges Coinbase en Crypto.com, die beide twee stortingen ontvingen.

Het is niet duidelijk of dit geld al is onteigend, iets dat volgens een gerechtelijk bevel in theorie wel zou kunnen.

Noodwet

Ottawa, de hoofdstad van Canada, wordt praktisch gezien op een vreedzame manier belegerd. Om de vrachtwagens en demonstranten uiteen te drijven en een einde te maken aan de wekenlange onrust, riep de Canadese premier Justin Trudeau op 14 februari een noodwet uit 1988 in werking. Banken kregen de bevoegdheid om financiële tegoeden en rekeningen te bevriezen.

In tegenstelling tot overschrijvingen, kunnen deze banken bitcointransacties niet stoppen. Wel kan een overheid regels opleggen aan gereguleerde cryptobeurzen. Daardoor zijn er al een hele reeks adressen op de zwarte lijst gezet.

Vandaag blijkt dus dat er in ieder geval geld (via via) op Coinbase en Crypto.com terecht is gekomen. 101 adressen ontvingen 0,14 BTC, vermoedelijk sponsoring aan zo'n honderd chauffeurs. Vier daarvan liggen nu dubbel onder de schijnwerpers.

Eerder zijn al negen cryptoplatforms gekoppeld aan deze zaak, namelijk Binance Smartchain, BitBuy, Bull Bitcoin, Bylls, TallyCoin, Shakepay, Satoshi Portal, PancakeSwap en Nunchuk. Zoals gezegd vielen Coinbase en Crypto.com hier dus (nog) niet onder.

Bitcoin van zwarte lijst in Canada bereikt toch 2 cryptobeurzen

Nog geen details

De directeur van Global Policy Communications van Coinbase wil niets kwijt. "Om voor de hand liggende redenen zeggen we niets over specifieke transacties en accounts." Crypto.com gaf ook geen commentaar.

Coinbase en Crypto.com doen beide zaken in Canada (hoewel ze niet in het lijstje van het Mareva-bevel staan). Wel hebben de beurzen sowieso al hun eigen compliance-afdelingen die dit soort dingen in de gaten houden.

Opmerkelijk blijft het wel: zonder ook maar een poging om transacties te maskeren via CoinJoins, zijn de ontvangen donaties direct doorgestuurd naar de chauffeurs. Daardoor is alles rechtstreeks te volgen op de blockchain.

Daarbij hoort ook een belangrijke waarschuwing aan het adres de chauffeurs zelf. Het is voor henzelf beter om koste was kost centrale beurzen vermijden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Canada donatie

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties