Directeuren van cryptobeurzen onder vuur door oproep om bitcoin zelf op te slaan

De Ontario Securities Commission (OSC), een toezichthouder op de financiële sector, heeft tweets van de CEO’s van Kraken en Coinbase doorgestuurd naar de Canadese politie. De OSC vindt dat het advies om cryptovaluta in eigen beheer te nemen een overtreding is van de noodverordening in verband met de truckersprotesten.

Ontlopen van sancties door advies

De Canadese politie kijkt naar tweets van Brian Armstrong, CEO van Coinbase en Jesse Powell, CEO van Kraken. Er lijkt niet zoveel aan de hand in de tweets. Brian Armstrong gaf aan bezorgd te zijn om wat er in Canada allemaal gebeurt rondom de protesten en het vorderen van transactie(gegeven)s en riep uit dat ‘self-custodial wallets’ belangrijk zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Jesse Powell reageerde op een vraag of Kraken gedwongen kon worden mee te werken aan het vasthouden van cryptovaluta van klanten. Hij antwoordde dat dat zeker kan en dat als je daar bezorgd om bent, je geen cryptovaluta moet aanhouden bij centrale partijen.

De OSC ziet in de tweets advies aan klanten om de sancties van de Canadese overheid te ontlopen. Eind vorige week ging er een bevel van de politie uit aan alle gereguleerde financiële instellingen, inclusief crypto-exchanges, om de handel te staken en de cryptovaluta te bevriezen van ‘aangewezen personen’ die betrokken waren bij de truckersprotesten en 34 beetrokken cryptowallets.

De tweets van Powell en Armstrong gingen vlak na de aankondiging van de maatregel uit.

Mogelijk strafrechtelijke vervolging

Volgens Matthew Burgoyne, cryptojurist bij McLeod Law uit Calgary, hebben Armstrong en Powell met hun tweets geen wet overtreden. En het maakt ze ook geen ‘aangewezen personen’ van wie de cryptovaluta bevroren moet worden. Niet meewerken met het onderzoek naar de donaties en de 34 cryptowallets is echter iets anders.

“Als ze niet meewerken en de verdachte transacties niet aanleveren, zullen er geldboetes en andere sancties volgen. Het kan zelfs leiden tot strafrechtelijke vervolging,” zei Burgoyne. “Ik denk dat je kunt veronderstellen dat er een voorbeeld wordt gesteld met deze twee exchanges.”

Lees meer over:
Canada