Bitcoin Hodl Cursus: Hoe houd ik mijn BTC veilig? 5 Risico’s

1377 totale weergaven
|

In het artikel Bitcoin Hodl Cursus: Hoe bewaar je BTC op een veilige manier? hebben we het alleen gehad over het kwijtraken van je bitcoin (BTC) door zelf de toegang te verliezen. Een andere manier om bitcoin kwijt te raken is door (onbewust) toegang te geven aan een kwaadwillend persoon die er vervolgens met jouw bitcoin vandoor gaat.

In de praktijk zal dit vrijwel altijd betekenen dat de dief jouw seed phrase, of direct de private key te weten is gekomen. De dief zal daarmee jouw bitcoin naar zijn eigen wallet sturen, waar alleen hij toegang toe heeft. Omdat Bitcointransacties onomkeerbaar zijn is er geen mogelijkheid om in die situatie jouw bitcoin nog terug te krijgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Seed phrase: voor jezelf houden

Om diefstal te voorkomen is het dus belangrijk om jouw seed phrase uit handen van anderen te houden. Om hiervoor te zorgen is het belangrijk om te weten op welke manieren jouw seed phrase in de verkeerde handen kan vallen. Deze manieren gaan we nu verkennen.

1. Een onveilige telefoon

Een normale iPhone of Android smartphone is relatief veilig; een stuk veiliger dan een doorsnee computer. Met veilig bedoelen we dat de informatie die op de telefoon staat niet zomaar bij anderen terecht zal komen zonder dat je dat wil.

De wallet app op jouw telefoon bewaart jouw seed phrase op diezelfde telefoon. Een smartphone is vrijwel de hele dag verbonden met internet, maar de normale beveiliging van de telefoon en de wallet app zorgen er voor dat jouw seed phrase niet zomaar op internet terecht komt.

Deze beveiliging van Android of de iPhone kan echter uitgezet worden, op Android noemen we dit proces “rooten” (spreek uit als roeten), op de iPhone noemen we dit “jailbreaken”.

Na het rooten of jailbreaken kunnen kwaadwillende apps op de telefoon snuffelen door de gegevens van andere apps, zoals de wallet.

Hier zouden zij de seed phrase kunnen vinden en deze het internet op kunnen sturen. Het is dus aan te raden om je telefoon niet te rooten of jailbreaken wanneer er een Bitcoin wallet op staat.

2. Een onveilige computer

Een doorsnee computer is geen veilige plek voor je seed phrase. Een computer is vatbaar voor virussen en andere kwaadaardige software zoals keyloggers. Een keylogger is een stukje software dat ongezien alles wat je intypt op het toetsenbord doorgeeft aan de maker van de keylogger.

Hierna worden deze toetsaanslagen doorzocht voor creditcardgegevens en mogelijk ook Bitcoin seed phrases. Omdat de veiligheid van een computer moeilijk te garanderen is, is het advies om nooit je seed phrase in te typen op een computer.

3. Een onveilige wallet app

Voor de iPhone en Android zijn tientallen verschillende Bitcoin wallet apps beschikbaar van wisselende kwaliteit en betrouwbaarheid.

Bij het kiezen van een wallet is het aan te raden recente reviews van de app te lezen en advies in te winnen bij iemand met de nodige ervaring.

De belangrijkste eigenschap van een wallet app is dat hij je controle geeft over jouw bitcoin. Als de wallet je bij het instellen een seed phrase geeft zit je goed. Dat betekent dat je met deze app zelf de controle hebt over jouw bitcoin.

Als een app dit niet doet betekent het dat de echte controle bij de makers van de app ligt in plaats van bij de gebruiker.

In vrijwel elke wallet app kan je een pincode instellen zodat de app niet te gebruiken is zonder pin. Maak hier gebruik van zodat iemand die je telefoon steelt daarmee geen toegang krijgt tot jouw bitcoin.

Op het moment van schrijven kunnen wij BlueWallet aanraden, deze app is beschikbaar voor Android en de iPhone.

4. Seed phrase komt in de cloud terecht

Wanneer de wallet bij het eerste instellen een seed phrase toont is het belangrijk deze op papier op te schrijven. De reden hiervoor is dat papier niet gevoelig is voor kwaadaardige software of hackers. Informatie die op papier staat kan niet op het internet terecht komen tenzij je het zelf online zet.

Omdat het minder moeite is dan schrijven, is het verleidelijk om bijvoorbeeld een screenshot of foto van de seed phrase te maken. Wat hier echter gevaarlijk aan is, is dat elke foto of screenshot die je maakt met een smartphone zichtbaar is voor andere apps op te telefoon.

Veel apps hebben toegang tot jouw afbeeldingen ondanks de standaard beveiliging. Als het gaat om een afbeelding van jouw seed phrase kunnen andere apps op je telefoon de seed phrase zien.

Nog gevaarlijker is dat de afbeelding waarschijnlijk automatisch ge-upload wordt naar de cloud. Zodra de afbeelding in de cloud staat kan de leverancier van die clouddienst de informatie ook inzien.

Tot slot, als een hacker weet in te breken op jouw account bij die clouddienst dan heeft hij toegang tot jouw seed phrase.

5. Seed phrase slingert rond in huis

Een seed phrase op papier is nog steeds niet heel veilig als deze op de keukentafel ligt wanneer er visite is. Bewaar de papieren seed phrase op een plek waar het niet gevonden zal worden door bezoekers, kleine kinderen, huisdieren of de stofzuiger.

Een bezoeker herkent mogelijk wat de seed phrase is en kan er met jouw bitcoin vandoor gaan. Een kind kan een foto van de seed phrase op Instagram zetten om zijn klasgenootjes te vragen of zij weten wat het is.

Een huisdier kan het papier in stukjes scheuren of besluiten mee naar buiten te nemen om op de stoep achter te laten. De stofzuiger kan ervoor zorgen dat de seed phrase verkreukelt, maar leesbaar in het afval terecht komt. Daar kan een vuilnisman met Bitcoin kennis of een andere vinder er zijn voordeel mee doen.

Een hardware wallet

Omdat een smartphone niet een perfect veilig platform is voor een Bitcoin wallet is de hardware wallet uitgevonden. Op een smartphone heb je te maken met een complex besturingssysteem en vaak tientallen apps met honderden functies. De complexiteit van de software op een smartphone maakt de kans op een onvoorzien beveiligingslek groter. Daar komt ook nog bij dat een smartphone vrijwel constant verbonden is met het internet.

Een hardware wallet daarentegen is een apparaat dat ontworpen is om met zo min mogelijk complexiteit en maximale veiligheid een werkende Bitcoin wallet te bieden. De software op een hardware wallet is doelbewust minimaal; dit zorgt er voor dat de kans op een onvoorzien beveiligingslek minimaal blijft. Ook maakt een hardware wallet zelf nooit direct verbinding met internet, dit zorgt ervoor dat een mogelijk beveiligingslek niet te misbruiken is via een internetverbinding.

Conclusie

Het veilig bewaren van bitcoin brengt veel overwegingen met zich mee. Hoe ver je wil gaan in deze veiligheid is aan jou. Het is aan te raden om het niveau van veiligheid af te stemmen op hoeveel bitcoin je daadwerkelijk hebt.

Veel of weinig zal voor iedereen iets anders betekenen. Als je naar jouw idee een klein beetje bitcoin hebt is het niet gek om dit op een smartphone wallet app te bewaren. Heb je een grote hoeveelheid bitcoin dan is een hardware wallet geen overbodige luxe.

Tot slot is het aan te raden om ook jouw kennisniveau af te stemmen op de hoeveelheid bitcoin die je bezit. Een klein beetje bitcoin bezitten maakt het niet de moeite waard om veel te leren over bitcoin als geheel, beheer je een grote hoeveelheid bitcoin dan is goed weten wat je doet essentieel.

Tips voor veilig opslaan van jouw bitcoin

In dit artikel hebben we verder gekeken naar de theorie van het veilig bewaren van bitcoin. Hier uit komen de volgende adviezen:

Deze en andere onderwerpen behandelen wij uitgebreid in onze cursus.

Interesse in deze persoonlijke Bitcoin Hodl Cursus? Vul het onderstaande formulier in.

Voor vragen kun je terecht in ons Telegramkanaal.

Vul het formulier in en reserveer een plekje voor de Bitcoin Hodl Cursus

[wpforms id=”57186″ title=”false” description=”false”]

Lees meer over:
Bitcoin nieuws