Bitcoin verkoop: waarom de VS bijna 10.000 BTC veilde in 2023

De Amerikaanse overheid heeft bijna 10.000 bitcoin (BTC) verkocht. Dit kwam naar boven in documenten van een andere rechtszaak.

Het gaat om de zaak tegen James Zhong, hij heeft overigens schuldig gepleit aan wire fraud (of online fraude). Het Probation Office beveelt een gevangenisstraf van tientallen maanden aan. Toen hij 50.000 bitcoin stal van de dark web marktplaats Silk Road, verdeelde hij dat over verschillende adressen. Daarnaast kon hij ook profiteren van de bitcoin fork met bitcoin cash. De aanklager stelt dat Zhong bewust bezig was met het verdoezelen van zijn criminele gedrag.

Het ging om 9.861 BTC dat werd verkocht voor ruim $215 miljoen. De verkoop van bitcoin is niet het hoofdonderwerp in deze zaak, maar de informatie is te vinden in de gerechtelijke documenten.

De Amerikaanse overheid ruim 51.000 bitcoin in beslag in de zaak rondom Ross Ulbricht. De oprichter van Silk Road zit nog altijd vast met twee levenslange gevangenisstraffen. Die bitcoin wordt voorlopig niet vastgehouden, maar gewoon verkocht. Dat gebeurd in de vorm van een veiling. Het gaat wel om grote bedragen, dus het zijn kopers met een groot budget.

Net als auto’s, bankrekeningen of andere bezittingen kan ook bitcoin in beslag worden genomen tijdens of na een politie-onderzoek. Als er toegang is tot het geld, tenminste. Er is nog ruim 41.000 bitcoin over uit de zaak rondom Ulbricht. Men hoopt dit in vier verschillende delen te verkopen gedurende 2023.

Een land kan er ook voor kiezen om in beslag genomen bitcoin deels vast te houden. Tot op heden lijkt het echter vooral gewoon behandeld te worden als andere goederen. Met een veiling wordt vaak afstand gedaan van de bitcoin. Er gaan geruchten dat Bulgarije een eigen bitcoinfortuin heeft. Overheden verkopen wel vaker in beslag genomen bitcoin.

De Bulgaarse regering nam in 2017 ruim 213.000 BTC in beslag. Een record. Maar het is onduidelijk wat daarmee is gebeurd. Er zijn geen documenten boven water gekomen zoals bij de Amerikaanse verkoop. Voor het beeld: zoveel bitcoin is momenteel zo’n $6 miljard (!) waard. Het is echter voorlopig een soort urban myth of meme.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...