Bitcoin verliest de winst van september, wat kunnen we verwachten?

De bitcoin koers kreeg twee weken geleden weer wat bullish momentum te pakken, maar wist dat vorige week niet door te zetten. Op het moment van schrijven lijkt de positieve koersactie weer ver te zoeken, al is er wel een bullish divergentie gaande. Een uitbraak boven de dalende weerstandslijn zou de trend als bullish bevestigen, maar een weeksluiting onder de 24.800 dollar kan het tegenovergestelde betekenen.

Alles bij elkaar staat bitcoin een spannende week te wachten.

Cruciale week voor bitcoin

Op de weekgrafiek maakte bitcoin een behoorlijke sprong vanaf de 24.800 dollar twee weken geleden. Die sprong valideerde deze koers als een belangrijke horizontale zone voor bitcoin. Dit cruciale prijsniveau fungeerde sinds juli 2022 namelijk als weerstand en als steun voor de bitcoin koers.

Bitcoin verliest de winst van september, wat kunnen we verwachten?

Zolang de koers niet onder dat niveau sluit is het mogelijk dat dalingen naar die koers een ‘normale’ hertest zijn van dat niveau, waarin we de bitcoin koers van 24.800 als het ware valideren als een steunniveau.

Afgelopen week slaagde bitcoin er echter niet in om de stijgingen door te zetten. Er werd een hoogtepunt van 27.486 dollar gerealiseerd voor de koers, maar op het moment van schrijven tikken we weer binnen op de koers van 26.100 dollar.

Wat dat betreft belooft de komende week cruciaal te worden voor bitcoin, waarbij het belangrijk is om het niveau van 24.800 dollar te behouden.

Bullish divergentie voor bitcoin

Als we naar de Relative Strength Index (RSI) van bitcoin kijken (zie bovenstaande grafiek, onderkant), dan zien we een zogenaamde bullish divergentie. De RSI is een momentum-indicator uit de technische analyse, die in principe de ‘kracht’ van een trend weergeeft.

Zolang de RSI boven de 50 zit spreken we over het algemeen van een opwaartse trend voor de koers. Als de RSI onder de 50 terechtkomt is het tegenovergestelde waar.

Momenteel zit de RSI krapjes boven de 50 en is er nog steeds sprake van de bullish divergentie die we sinds juli 2022 zagen.

Als deze trendlijn (groene lijn in de grafiek) niet breekt, dan blijft het ‘bullish momentum’ voor bitcoin intact wat deze indicator betreft. Zodoende is het cruciaal om de RSI op de weekgrafiek strak in de gaten te houden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....