Bitcoin verliest momentum ten opzichte van de Amerikaanse Nasdaq en staat op kritisch punt

Op het moment van schrijven is bitcoin in gevecht om de 25.000 dollar te doorbreken. We begonnen het weekend op ongeveer 24.500 dollar en enkele minuten geleden zijn we al even over de 25.000 dollar heen gekropen. Vanaf de voorlopige bodem van 17.600 dollar die we in juni bereikten doet bitcoin het goed, maar ten opzichte van aandelen blijven de prestaties wat achter.

Bitcoin versus de Nasdaq

We worden al tijden doodgegooid met de zogenaamde correlatie tussen bitcoin en de Amerikaanse Nasdaq. De Nasdaq is de techbeurs van de Verenigde Staten, waar vooral bedrijven als Apple, Google, Meta, Microsoft en Tesla de dienst uitmaken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoewel bitcoin het de laatste weken meer dan behoorlijk doet, lijkt de Nasdaq op dit moment nog een hogere versnelling te hebben.

Bitcoin verliest momentum ten opzichte van de Amerikaanse Nasdaq en staat op kritisch punt

In de bovenstaande grafiek is te zien dat bitcoin het de afgelopen jaren fantastisch heeft gedaan ten opzichte van de Nasdaq, maar dat we op dit moment momentum inleveren. Op het moment van schrijven bungelen we zelfs op een belangrijke steunlijn op de weekgrafiek.

Wat dat betreft is het een “do-or-die” moment voor bitcoin. Als we deze steun weten te behouden en een sprong kunnen fabriceren, dan is het goed mogelijk dat we de bovenkant van het trendkanaal gaan testen. Doen we dat niet, dan kan het weleens een pijnlijke val worden.

Adoptie van het netwerk blijft toenemen

Bitcoin heeft de afgelopen vier weken weinig tot geen progressie geboekt ten opzichte van de Nasdaq en handelt momenteel op een kritiek punt. Het is moeilijk om je een scenario voor te stellen waarin de Nasdaq grote koerswinsten pakt en bitcoin achterblijft, maar de laatste weken lijkt dat toch te gebeuren.

De markt laat wat dat betreft een gebrek aan vertrouwen zien in bitcoin op dit moment. Om daadwerkelijk een bevestiging van dit sentiment te krijgen hebben we echter nog een paar weken nodig. Het is goed mogelijk dat bitcoin vanaf hier herstelt, maar het lijkt erop dat de koers momenteel last heeft van Ethereum dat in aanloop naar de Merge aan het vlammen is.

Bitcoin verliest momentum ten opzichte van de Amerikaanse Nasdaq en staat op kritisch punt

Als we naar de fundamentals van bitcoin kijken is er echter niets aan de hand. De adoptie van het netwerk zit nog altijd in de lift en het totaal aantal adressen blijft groeien. Dusdanig dat we recent de magische grens van 1 miljard adressen hebben weten te passeren. Een statistiek die blijft klimmen, of we nu in een bear- of bullmarkt zitten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....