Aandelen Russische banken kelderen tientallen procenten op Londense beurs

De Russische roebel is 16% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Ook de aandelen van de Russische banken Sberbank en Tinkoff zijn met tientallen procenten gedaald op de Londense beurs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het aandeel SBER van de Sberbank staat op moment van schrijven ruim 60% in de min. Ook het aandeel TCS van de TCS Group waartoe de bank Tinkoff toe behoort, staat 66% in het rood.

Sinds oktober is het aandeel SBER zelfs 95% gekelderd.

Het is een gevolg van de sancties die het westen aan banken uit Rusland oplegt.

Het land is uit het internationale bancaire betaalsysteem SWIFT gestoten. Bovendien heeft de Europese Unie en andere westerse landen zoals Amerika besloten om de valuta's van de Russische centrale bank te bevriezen.

Normaliter kan de centrale bank een daling van de roebel repareren door meer roebels aan te kopen met vreemde valuta zoals de dollar of de euro.

Maar die toegangsweg is nu afgesloten. Een koersval van de nationale munt is het gevolg. De Russische bevolking is tijdens dit weekend massaal naar hun bank gekomen om tegoeden op te nemen.

Op maandagochtend komt het nieuws ook binnen dat de Russische centrale bank de beurs niet opent deze maandag om erger te voorkomen.

Bitcoin?

Wat betekent dit voor bitcoin? Na het sluiten van de week onder de $40.000 zijn analisten voorzichtig. Of Rusland, die voor deze oorlog stappen heeft gezet om bitcoinmining te legaliseren, zelf bitcoinreserves heeft of gaat aanleggen, ligt momenteel niet voor de hand.

Voor de burgerbevolking kan bitcoin of andere cryptocurrency's wel een uitweg bieden, zegt deze analist.

Wat wél bekend is, is dat Rusland beschikt over een grote hoeveelheid goud wat het de afgelopen jaren heeft geaccumuleerd. Mocht Rusland gedwongen worden hiervan een deel af te stoten, dan kán dat een negatief effect hebben op de goudprijs.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!


Lees meer over:
Rusland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...