Bitcoin handelsvolume op beurzen daalde ruim 25% in oktober

Het legitieme handelsvolume op Bitcoin beurzen is vorige maand gedaald met 25,8% ten opzichte van het volatiele september. Dat blijkt uit cijfers van The Block.

Bitcoin handelsvolume

In tegenstelling tot de maanden augustus en september was oktober een kabbelende maand. Dat heeft ook zijn weerslag op de handelsbereidheid van beleggers op spotbeurzen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In totaal is er in oktober voor 125,8 miljard dollar verhandeld aan Bitcoin. In september was er nog sprake van 169,5 miljard dollar aan volume. Dat was ook de maand dat de koers plots daalde van circa $12.000 tot uiteindelijk $9.825.

Dat bleek het laagste punt van de afgelopen maanden. De maand november staat – net zoals augustus – weer in het teken van stijgingen. De koers bereikte een voorlopig hoogtepunt van $15.969 afgelopen week.

Bitcoin handelsvolume op beurzen daalde ruim 25% in oktober

The Block spreekt van legitiem handelsvolume, waarbij er dus geen sprake is van wash trading. Dat is een praktijk waarbij een beurs zelf (of door market makers) kunstmatig het handelsvolume oppompt.

Zo ontstaat de indruk dat Bitcoin meer verhandeld is dan daadwerkelijk het geval is. The Block impliceert dat de bovenstaande beurzen ‘schoon’ zijn en deze praktijken niet uitoefenen.

De top 3 in oktober bestaat uit Binance, Coinbase en LMAX Digital. Laatstgenoemde richt zich niet op particuliere beleggers, maar op institutionele partijen zoals beleggingsfondsen en boutique offices.

Binance heeft met Bitcoin-Tether (BTC-USDT) het meest liquide handelspaar in handen. De Europese Unie wil echter wel stablecoins zoals Tether aan strengere regels laten voldoen onder het MiCA-raamwerk.

Exchanges

Exchanges zijn regelmatig in het nieuws. Overheden en toezichthouders lijken te zijn wakker geschud nu steeds meer traditionele partijen deze nieuwe assetklasse weten te vinden.

In Nederland dienen brokers en exchanges die euro omwisselen in cryptocurrency’s en vice versa, te voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). De ‘cryptowet’ in de volksmond.

Inmiddels zijn er vijf bedrijven door de keuring van De Nederlandsche Bank gekomen: AMDAX, Anycoin Direct, BLOX, Coinmerce en Litebit.

De toezichthouder houdt de sector voorlopig aan de deadline van 21 november, ondanks bezwaren vanuit de sector zelf.

De Bitcoin prijs in euro bij Bitvavo:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshandelsvolume

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...