Bitcoin whitepaper is vandaag 14 jaar oud

Echte bitcoinkenners werden vandaag wakker met een glimlach. Waarom? Precies veertien jaar geleden werd het eerste beetje informatie over bitcoin met de wereld gedeeld.

Whitepaperdag!

Op 31 oktober 2008 deelde de toen nog onbekende Satoshi Nakamoto een document met een groep cryptografen. Het betrof de inmiddels welbekende whitepaper.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij, zij of de groep mensen was uit op een nieuw soort geld. De titel van de whitepaper: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

In slechts acht kantjes deelde Nakamoto zijn idee in een niet al te moeilijk verhaal. Een aanrader om vandaag (nog eens) te lezen, dus! Je vindt de whitepaper op bitcoin.org, maar ook ín de blockchain en zelfs op overheidswebsites.

Nakamoto schreef een korte introductie, om daarna in de techniek te duiken: transacties, timestamp server, proof-of-work en het idee van het netwerk kwamen voorbij. Interessant: het woordje blockchain is geen enkele keer door Satoshi geschreven.

Blockchainloos

Nakamoto heeft het in de whitepaper puur over ’timestamp server’, nu ook wel bekend als de timechain. De term blockchain kwam pas in de jaren later naar voren.

Dit document werd door Nakamoto gedeeld op een mailinglijst van cypherpunks.

Vervolgend werd begin 2009 ook de eerste broncode gelanceerd en konden deze ontwikkelaars ook echt daadwerkelijk de software draaien. Dit is ook de periode waarin Hall Finney – voor zover bekend als tweede persoon – een bitcoin node draaide.

In de jaren ervoor waren er al verschillende pogingen gedaan om het ‘double spending problem’ op te lossen, maar iedere soort van digitaal geld was niet perfect.

Van eCash (en DigiCash) tot Bitgold en b-money. Veel van dit werk staat ook in de whitepaper van Satoshi geciteerd, net als het proof-of-work-idee dat Adam Back in HashCash gebruikte.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!