Deze 3 factoren stimuleren bitcoin adoptie in Afrika

Bitcoin is een open geldnetwerk dat ook dient als betaalnetwerk. Het is een handig middel voor goedkope internationale betalingen. En dat verhaal begint overal ter wereld tractie te krijgen. De Zuid-Afrikaanse financiële website Moneyweb is erin gedoken en doet rechtstreeks verslag vanaf het oudste continent van de wereld.

De omstandigheden die bitcoin wettig betaalmiddel maakten in El Salvador zijn in Afrika ook volop aanwezig. Veel mensen hebben geen toegang tot financiële dienstverlening, maar hebben wel een mobiele telefoon. Tegenwoordig leven er meer dan 30 miljoen Afrikanen buiten Afrika die regelmatig geld naar hun familie sturen, maar daarbij worden geconfronteerd met hoge transactiekosten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Beperkte toegang tot financiële dienstverlening en veel geld dat via internationale overboekingen binnenkomt. Het perfect recept voor de massa-adoptie van bitcoin in Afrika.

Afrika is na Azië het grootste continent qua oppervlakte. Het werelddeel bestaat uit tal van verschillende culturen en stromingen. Een ieder met zijn of haar eigen belangen.

1. Mobiele wallets zitten in de cultuur

Hoewel een groot deel van de bevolking geen bankrekening heeft, zijn mobiele telefoons wel alom vertegenwoordigd in Afrika. Het hele continent heeft meer dan gemiddelde ervaring met andere vormen van "mobiel geld". Een concept dat ondertussen onderdeel is van de cultuur.

"Afrika is de wereldwijde leider in het gebruik van mobiel geld. Sub-Sahara Afrika heeft de snelst groeiende mobiele geldindustrie ter wereld. [...] Het aantal mobiele abonnementen in sub-Sahara Afrika wordt voor 2025 geschat op 623 miljoen, wat de helft van de bevolking van het continent beslaat. Dit percentage ligt waarschijnlijk hoger omdat er een grote deel-cultuur heerst." aldus Ndesanjo Macha van Moneyweb.

Vanuit dit oogpunt bezien lijkt de stap naar bitcoin geen grote. De infrastructuur ligt er al. Een bitcoin wallet is relatief makkelijk te downloaden wanneer je al toegang hebt tot een mobiele telefoon en internet. Bitcoin kan in potentie echt een oplossing zijn voor het continent.

2. Strikt overheidsbeleid duwt bevolking richting bitcoin

Onbewust pushen Afrikaanse overheden de bevolking richting bitcoin met strikte wetgeving rondom internationale overboekingen. Een goed voorbeeld daarvan is Nigeria. In 2020 verbood de Nigeriaanse centrale bank mobiele internationale overschrijvingen. Waardoor alleen Nigerianen met een bankrekening nog geld vanuit het buitenland konden ontvangen.

De reactie van Nigerianen op het strikte overheidsbeleid is een beweging naar bitcoin. Het enige netwerk waar geen enkele macht ter wereld groot genoeg is om transacties tegen te houden of om te draaien.

Hetzelfde gebeurde in Zimbabwe, waar de overheid in eerste instantie de Amerikaanse dollar, de euro, de Zuid-Afrikaanse rand en vele andere valuta verbood. Het duurde niet lang voordat een deel van de bevolking bitcoin ontdekte als mogelijke oplossing voor het probleem.

3. Zwakke nationale valuta maakt bitcoin aantrekkelijk

Deze factor was in principe niet van toepassing op El Salvador, waar de Amerikaanse dollar al lange tijd de standaard is. Maar in Afrika zijn er meerdere landen die te maken hebben met dubbelcijferige inflatie. Denk bijvoorbeeld aan Zambia, Zimbabwe, Nigeria, Sudan, Zuid-Sudan, Ethiopië, Liberië en Sierra Leone.

"In 2020/21 behoorden de Zambiaanse kwacha en de Zimbabwaanse dollar tot de minst presterende valuta ter wereld en verloor de Nigeriaanse naira sinds 2015 50 procent van zijn waarde." zo schrijft Macha van Moneyweb.

De oplossing? Je waarde opslaan in een munt die door niets en niemand bijgedrukt kan worden. Ook voor dit probleem is bitcoin een oplossing voor veel Afrikanen die op zoek zijn naar een manier om te sparen en geen of weinig toegang hebben tot andere, meer stabiele valuta.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....