‘Bitcoin zal dollar in ons land niet vervangen’, vertelt minister van El Salvador

Miguel Kattan, een minister in het kabinet van president Nayib Bukele, heeft laten weten dat bitcoin de dollar niet compleet gaat vervangen. Er heerste wat bezorgdheid onder de inwoners van El Salvador, die nog niet bekend zijn met bitcoin.

Dollar zal blijven

De president van El Salvador, Nayib Bukele, kondigde afgelopen weekend aan bitcoin als wettig betaalmiddel te willen toestaan. Dit zorgde voor verwarring onder de inwoners van het kleine land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘De dollar zal een legaal ruilmiddel blijven in El Salvador. Bitcoin is slechts een toegevoegde optie. Betalingen kunnen er mee gedaan worden, uiteraard berekend vanuit de waarde in dollars,’ zo laat Miguel Kattan weten aan een lokale krant.

De minister geeft een inkijk hoe het plan van de president in werking zal gaan. Kattan legt uit dat de wet nog moet worden goedgekeurd door het parlement en dat het als een opt-in systeem zal werken.

De mensen mogen zelf bepalen of ze iets met bitcoin willen gaan doen. In El Salvador wordt momenteel de dollar gebruikt als munt, dit zal zo blijven. De prijzen van producten in bijvoorbeeld de supermarkt zullen dan ook nog steeds worden aangegeven in dollars. De prijzen van producten zullen dus niet veranderen, alleen is er nu de optie om legaal te betalen in bitcoin.

Verwarring en hoop

Doordat nog maar weinig mensen in El Salvador van het bestaan van bitcoin afweten, zorgde de bekendmaking voor enige verwarring. Zo dachten sommige inwoners dat ze per se een hele bitcoin moesten bezitten als de wet werd doorgevoerd.

Het verschil tussen de huidige bitcoin prijs van ~$33.000 en het minimumloon van $300 per maand is erg groot. Gelukkig is bitcoin deelbaar tot 8 cijfers achter de komma. Het is dus belangrijk dat mensen in El Salvador realiseren dat ze een deel van een hele bitcoin kunnen kopen en bezitten.

Verder laat de minister weten bitcoin te zien als een kans om te groeien. Hij liet het succes van een kleine gemeenschap genaamd ‘Bitcoin Beach’ zien. Dit is een klein dorp waar hotels, winkels, restaurants en zelfs water en elektriciteit worden betaald met bitcoin.

Deze kleine betalingen zijn mogelijk door de lage kosten van het Lightning Network.

In de speech waarin de president van El Salvador de bekendmaking deed liet hij weten bitcoin te zien als een kans op meer financiële inclusie voor de inwoners. Maar liefst 70% van de mensen hebben namelijk geen bankrekening en dus geen toegang tot het financiële systeem. Bitcoin lost dit probleem op doordat het open is voor iedereen.

Via de Strike app van Jack Mallers bijvoorbeeld kunnen bewoners uit het land dollars ontvangen die zijn verstuurd via het Lightning Network. Dat is een verbetering ten opzichte van het huidige systeem met betaalverwerkers tot 50% commissie per transactie vragen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
betaalmiddellightning