Grote Bitcoin update in zicht: eerste voorstel voor activatie Taproot is uit

Taproot, een grote update van het Bitcoin protocol, is weer een stapje dichterbij. Met een zogenoemde 'Speedy Trial' lijkt er een manier gevonden te zijn om de activatie van de update op een schappelijke manier te laten verlopen.

Taproot update

Taproot is een van de grootste updates in Bitcoin Core van de laatste jaren. Het is een combinatie van Schnorr Signature en een MAST-structuur, waardoor betalingen gecamoufleerd in de blockchain kunnen komen. Dit helpt zowel voor de privacy als voor de manier waarop smart contracts kunnen worden opgezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De grote vraag nu de code af is: hoe moet deze update geactiveerd worden? En wie bepaalt dat? Bitcoin is immers decentraal en er is geen CEO die de knoop doorhakt. Moeten dit de miners worden, of de nodes, of een combinatie van beide?

Het is duidelijk dat (bijna) iedereen het er mee eens is: Taproot móet er komen. En de Speedy Trial is een activeringsmethode om dit gegeven als uitgangspunt te nemen. Deze activatie is nu ook aan de code van Bitcoin Core toegevoegd.

Op 15 april mergden ontwikkelaars Fanquake en Marco Falke twee pull-request, geschreven door AJ Townes en Andrew Chow. Nu de Speedy Trial in de broncode staat, is de weg voor de activatie van Taproot vrij. Naar verwachting wordt de update in mei vrijgegeven, en dan is het afwachten wat er gaat gebeuren.

Speedy Trial

Maar wat is de Speedy Trial precies?

De compromis die is gevonden, is dat het een activeringsperiode van drie maanden betreft. Gedurende deze maanden heeft het netwerk de tijd om een bepaalde drempel (90%) te behalen. Of concreter: de miners moeten aangeven of ze achter deze update staan. Als deze drempel wordt bereikt, is Taproot klaar voor gebruik, waardoor het na deze drie maanden wordt geactiveerd.

Mocht deze proef (trial) mislukken, dan wordt Taproot niet geactiveerd, en verspilden we met ons allen maar drie maanden (vandaar "speedy"). Doorgaans nemen deze ingrijpende updates van het protocol meer tijd in beslag.

Het is een tussenoplossing van de activatie die anders via óf Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 9 óf BIP 8 zou kunnen verlopen. Bij BIP9 ligt de bal bij de miners, en bij BIP8 bij de node-eigenaren. Zij zouden in het slechtste geval altijd de upgrade kunnen forceren met een User Activated Soft Fork (UASF), mocht BIP9 niet lukken.

Miners hebben vooralsnog niet te kennen gegeven om de update te blokkeren. Toch bleef de discussie maar doorsudderen, wat voor sommige ontwikkelaars een bron van frustratie werd. Als iedereen het eens is over de activatie van Taproot, waarom moet er dan zoveel overleg zijn over de manier waarop dit gebeurt?

Wil je graag meepraten voer het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
taproot