Bitcoin update met Taproot krijgt releasedatum in maart, hoe verloopt de activatie?

Het bitcoin protocol draait al meer dan 12 jaar en wordt regelmatig geüpdatet. Developers willen met een nieuwe update 'Taproot' uitrollen. Daarvoor moet moet het netwerk eerst wel toestemming geven.

De update heeft een releasedatum tussen 17 en 31 maart. Dat betekent echter niet dat bitcoiners dan direct over kunnen schakelen naar een nieuwe versie, er gaat nog een proces van activatie aan vooraf.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het kort: Taproot zorgt ervoor dat je meer met je bitcoin kunt. Wil je meer weten? Lees dan onderstaand artikel

Activatie

Het team van developers kan wel met een voorstel komen voor een update, het netwerk moet nog overgaan tot activatie. Het liefst gaat dat op de 'normale' manier. 90% van de mining pools di een block vinden binnen ~2 weken (2016 blocks) moeten akkoord gaan met de activatie.

Is dat het geval? Dan zit er nogmaals 2016 blocks tussen de daadwerkelijke activatie. Partijen die 'tegen stemmen' ervaren geen negatieve gevolgen, zij kunnen ook gewoon updaten.

Gaan miners niet akkoord? Dan kunnen andere bitcoiners (met nodes) alsnog de update proberen door te voeren. Dit hebben we wel vaker gezien in de wereld van bitcoin. Rondom de activatie van SegWit was er veel gedoe, een groot aantal miners was het niet eens met de implementatie van de update. Uiteindelijk werden zij gedwongen alsnog akkoord te gaan.

Wat als miners het niet activeren? Taproot wordt dan waarschijnlijk door de overige nodes doorgedrukt, tenzij er (grote) fouten worden gevonden of wanneer miners met goede punten komen.

De discussie is nu nog: welke regels sturen de developers mee?

Het gaat om LOT=true en LOT=false. LOT=true betekent dat de update er sowieso door komt, maar miners kunnen het eerder activeren. LOT=false biedt de miners een optie om de activatie van Taproot te stoppen.

Voorlopig lijkt het erop dat het relatief rustig blijft. Activeren de miners Taproot straks? Of moeten gebruikers de handen ineen slaan om de miners opnieuw te dwingen? Een ander scenario is dat de miners het niet doorvoeren omdat er een fout in zit, dan is de kans klein dat nodes gezamenlijk alsnog de boel doordrukken en moeten de developers terug naar de tekentafel.

Bitcoin heeft geen centraal orgaan waar we naar kunnen kijken voor advies of sturing. De kans is klein dat er moet worden gegrepen naar (nood)oplossingen, recentelijk lieten veel miners weten achter de update te staan. Of we ook het gewenste percentage gaan halen moet nog blijken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwstaproot

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...