‘Bitcoin zorgt voor ‘modern feodalisme’ en dat eindigt catastrofaal’

Een voormalige Griekse minister van Financiën betoogt dat Bitcoin "een soort feodalisme creëert dat wordt gerund door de early adopters". Yanis Varoufakis denkt dat het "catastrofaal" zal zijn als het fiatvaluta gaat vervangen.

Schaarste is een zwakte

Greek Reporter publiceerde gisteren een interview met Varoufakis. Hij ziet de grootste kracht van Bitcoin - zijn gelimiteerde geldhoeveelheid van 21 miljoen BTC - juist als de grootste zwakte.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Gezien de vaste supply en gezien het feit dat er geen democratisch mechanisme is om te bepalen wie en hoeveel bitcoin krijgt, creëert het een soort feodalisme, dat wordt gerund door de early adopters van Bitcoin."

Hij is van mening dat "geld altijd politiek is". Bitcoin is in zijn ogen dus te vergelijken met een feodaal systeem, dat dateert uit de middeleeuwen. Het is een stelsel van leenheren met leenmannen, waarbij persoonlijke trouw, militaire bijstand en belastingen de onderlinge banden goed hielden.

"De vraag is of het zal worden gedemocratiseerd of niet. De Bitcoiners die geloven dat het geld zal democratiseren zullen volstrekt ongelijk krijgen."

Niet alleen vanuit deze politieke bril is Bitcoin volgens de voormalig minister ongeschikt. Ook in tijden van crises is de schaarste van bitcoin een probleem, zo betoogt Varoufakis.

'Schaarste is zwakte'

Hij geeft de coronapandemie als voorbeeld en stelt dat regeringen over de hele wereld het vermogen moeten hebben om het aanbod van hun valuta te vergroten om in noodsituaties goed te kunnen handelen.

Het is geen gekke uitspraak als je bedenkt dat deze bij een politiek bestuurder vandaan komt. Stel je voor dat het onmogelijk is om geld te maken, en dit wel via belastingen móét verzamelen. Dan maak je geen vrienden. In zo'n geval is de tool van stiekeme inflatie erg handig.

“Stel dat Bitcoin met een toverstaf fiatgeld vervangt. Dit zal catastrofaal zijn. We zouden nu allemaal in zeer moeilijke omstandigheden verkeren. Wat gebeurt er als we een pandemie hebben en je de geldhoeveelheid moet vergroten? Je kunt het aantal bitcoin niet verhogen omdat het een vast aanbod is.”

Hij zei echter dat er toch wel iets goeds voorkomt uit de wereld van digitale activa.

Blockchain en CBDC’s

Je voelt het wellicht al aankomen: blockjeeen en centraal bankengeld. Dit is volgens Varoufakis "the way to go". Je zou er volgens hem twee vliegen in een klap mee slaan. Gebruikers kunnen betalingen doen zonder tussenpersonen (zoals particuliere banken). Ook verlaag je de kosten, omdat deze intermediaire volgens hem 'niets doen'.

“Waarom gaan we ervan uit dat je als je een boek op Amazon wilt kopen, je dit via een particuliere bank moet doen? Waarom zou de bank onderdeel moeten zijn van de deal met Amazon? Waarom zouden ze een vergoeding vragen als ze niets doen? Ze brengen wel kosten in rekening omdat banken het monopolie van het betalingssysteem hebben.”

Varoufakis lijkt te vergeten dat de centrale bank juist een centralere rol gaat spelen, inclusief een nog groter monopolie op betalingen. Blockchains zijn dus zeker niet een magisch sausje.

Waar Bitcoin (in de ogen van de Griek dus) voor een modern feodaal systeem zorgt, zouden deze CBDC's wel eens kunnen zorgen voor een communistisch of socialistisch systeem: supersurveillance en ultracentralisatie.

Bijna een jaar gelden liet de Griek zich ook al op soortgelijke manier uit over Bitcoin. In een open brief onderzocht hij de volgende these: kan Bitcoin het huidige geldstelsel vervangen? Zijn antwoord was panklaar: nee.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDCschaarste