Bitcoinbankier blijft positief over bitcoin: ‘Er zijn altijd kopers’

Bitcoin is een andere soort en onderscheidt zich van andere crypto’s in de huidige onrust. Dat zegt Alan Lane, CEO van de Silvergate Bank, in een marktupdate aan hun klanten.

Liquiditeitsboer

Silvergate, als bank lid van de Amerikaanse Federal Reserve, levert met het Silvergate Exchange Network
(SEN) levert een simpele dienst: liquiditeit. Als beurs of andere tussenpersoon kun je bij hen 24/7 aankloppen voor verse dollars.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Want één van de nachtmerries is om verlegen te zitten om dollars zodra de beurs zeer volatiel is. Zakt de bitcoin koers hard, dan vluchten beleggers naar dollars, Je moet als beurs of broker dan wel voldoende dollars op de plank hebben liggen.

En hoewel stablecoins een groot deel van het handelsvolume opsnoepen, zijn er nog genoeg BTC/USD handelsparen die volume genereren. Silvergate, gereguleerd en wel, bedient dus klanten als Coinbase, Kraken en Gemini met hun geldkraan. Deze partijen stallen in ruil hiervoor hun bitcoin bij Silvergate en in ruil krijgen ze een lening in dollars.

Lane ziet ook wel dat het huidige FTX-saga voor sterk verminderd vertrouwen zorgt. Mensen halen hun bitcoin van beurzen en zijn angstig om te handelen momenteel (een lage score van 23 op de Crypto Fear & Greed Index). SEN heeft ook last van afnemend volume.

Hij zegt: ‘Ik denk echt dat bitcoin los staat van alles. De prijs heeft goed stand gehouden en we kunnen nog steeds dollars lenen tegen bitcoin’.

FTX blootstelling

Silvergate zelf heeft een ‘beperkte blootstelling aan FTX’ zonder uitstaande leningen. Hun deposito’s op FTX.com gaat om minder dan minder dan 10% van de $11,9 miljard aan totale klantenactiva. Dat is nog steeds een fors bedrag en het aandeel SI van Silvergate Capital Corporation is dan ook met 12% gedaald.

Silvergate kan deze klappen opvangen, en zelf blijft hij optimistisch over bitcoin. ‘Er zullen altijd kopers, vooral van bitcoin. We komen hier doorheen omdat we eerdere cycli hebben en de industrie blijven bedienen.’

In zijn ogen is het gebruik van een eigen token door FTX.com de grootste oorzaak van alle problemen geweest. ‘Dat is niet wat Silveragte. Onze core business is het verplaatsen van Amerikaanse dollars’.

Bitcoin leenproduct

Naar eigen zeggen zit Silvergate niet in de problemen met hun leningen met bitcoin als onderpand, ondanks dat de marktprijs bijna 80% is gedaald de afgelopen 12 maanden. Volgens Lane zijn er geen gedwongen liquidaties van bitcoin geweest het afgelopen kwartaal.

‘We lenen alleen uit tegen bitcoin en niet tegen tokens, dus we hebben vertrouwen in ons portfolio’, zegt Lane. Als voorbeeld zegt hij dat er voor 300 miljoen dollar aan uitstaande bitcoin leningen zijn aangegaan in het derde kwartaal. Terwijl het bedrijf ongeveer 770 miljoen dollar aan bitcoin op de balans heeft staan, een gezonde loan-to-value ratio voor deze kredietverstrekker.

Verder ziet Lane dat ook de euro in opkomst is om crypto’s in om te wisselen, maar er zijn geen plannen om euroleningen te gaan uitgeven aan beurzen of brokers.

Het eigen stablecoinproject van Silvergate, een dollar op een blockchain, is voorlopig in de koelkast gezet. Wel ziet Lane voordelen van een dergelijke digitale dollar tegenover de diensten die creditcardmaatschappijen bieden, want die bedrijven zijn niet betrokken bij de settlementfase.

Lees meer over:
AmerikabankBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...