‘Bitcoiners zijn psychopaten die om niemand geven’

De gemiddelde bitcoiner is een berekenende psychopaat met een te groot ego. Zo opent het Britse boulevardblad The Sun een artikel over een kleinschalig onderzoek naar de psyche van investeerders.

Een klein team ondervroeg meer dan 500 mensen om uit te vogelen welke karaktereigenschappen vaak voorkomen. Het hele onderzoek van de Queensland University of Technology vind je hier.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Persoonlijkheden

Net als bij veel kleinschalige onderzoeken kun je hier uiteraard geen conclusies aan verbinden. De onderzoekers kwamen een aantal opvallende persoonlijkheden tegen. Waarvan er vier duidelijk naar voren kwamen:

  • Narcisme
  • Machiavellisme
  • Psychopathie
  • Sadisme

Een groep mensen die met dit soort termen wordt aangeduid is vaak niet erg gezellig of positief te noemen. Misschien zijn we wat bevooroordeeld op de redactie, maar onze ervaring leert ons juist dat er altijd mensen klaar staan om je te helpen in de wereld van bitcoin. Online, maar ook zeker offline bij evenementen.

Uiteraard zijn er ook veel mensen in de wereld van bitcoin die je wel aan kunt wijzen als narcist, psychopaat of een andere term.

Onderzoek

In totaal werden 566 ondervraagd aan de hand van een persoonlijkheidstest. Ook kregen ze vragen over hun houding tegenover bitcoin (of crypto).

Een op de vier respondenten gaf aan bitcoin te hebben. Twee derde van de ondervraagden toonde interesse.

Volgens de onderzoekers komen deze donkere persoonlijkheden om verschillende redenen op bitcoin af. Onder andere omdat zij geneigd zijn risico’s te nemen.

Geen paniek. Hoofdauteur Di Wang geeft aan dat je niet gelijk een doorgedraaide psychopaat bent als je wat bitcoin koopt. Dan weet je dat.

Een ander pluspunt is het feit dat bitcoin geen centrale autoriteit heeft. Volgens Wang trekt deze eigenschap ook mensen aan met dit profiel. Met name machiavellisten, mensen die goed zijn in bedrog en erg berekenend zijn, komen hierdoor richting bitcoin.

Wang: “Voornamelijk omdat ze politici en overheidsinstanties wantrouwen. Veel crypto-aanhangers geloven dat regeringen corrupt zijn.” Ook hier geldt: die eigenschap is echt niet alleen interessant voor mensen met kwade intenties. Maar er zijn helaas veel mensen te vinden rondom bitcoin en crypto die je zonder blikken of blozen willen oplichten.

Volgens de onderzoekers worden narcisten aangetrokken omdat ze een groot vertrouwen hebben in de toekomst en het verbeteren van hun eigen leven. Impulsieve psychopaten en sadisten zouden door de sensatie sneller worden aangetrokken tot dit wereldje. “Voor hen hebben zowel het plezier van het zien van de pijn van een ander als de angst om iets te missen misschien te maken met egoïsme”, stelt Wang.

Also read
Bitcoin (BTC) en belastingaangifte 2021: alle tips & tricks op een rij

 

Bank of America: bitcoin kan aandelen overtreffen in potentiële door Fed veroorzaakte recessie

 

‘De geest is uit de fles,’ zegt miljardair Rubenstein over crypto

 

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...