Bitcoinobligaties van El Salvador nog dit jaar op de markt?

De uitgifte van de bitcoinobligaties in El Salvador is opnieuw vertraagd, een logisch gevolg van de huidige bearmarkt. Dat is op te maken uit een interview dat zakenblad Fortune met Paulo Ardoino, de chief technology officer bij Bitfinex en Tether.

Bitcoinobligaties

Met de obligatieronde wil het land in Latijns-Amerika 1 miljard dollar uit de markt ophalen, een ambitieus plan dat president Nayib Bukele in november 2021 aankondigde toen de prijs nog boven de $60.000 stond. Deze ronde moest oorspronkelijk in maart 2022 van start gaan, maar is opnieuw uitgesteld. De obligaties zouden worden gedekt met bitcoin uit de staatskas en bitcoin die nog gedolven moet worden met vulkanische energie, vandaar de titel ‘Volcano bonds’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ardoino zegt nu dat hij gelooft dat dit financiële product nog dit jaar het levenslicht gaat zien. De vertraging is te wijten aan het huidige negatieve sentiment in de markt. Ook is het raamwerk van regels in El Salvador nog niet gereed, want het congres in het land moet de uitgifte nog goedkeuren. In het voordeel van Bukele spreekt dat zijn politieke partij de meerderheid heeft in het land.

Bitfinex helpt bij het aan de man brengen van de bonds door zijn handelsplatform daar voor open te stellen. Ook mensen zoals Max Keiser en Samson Mow hebben geholpen bij het ontwerp van het product. Volgens Ardoino komt er in ieder geval voor september dit jaar groen licht vanuit de overheid.

Dan duurt het nog circa twee tot drie maanden voordat deze technisch helemaal markt klaar is. Dat zou betekenen dat we nog voor het einde van 2022 de lancering gaan meemaken, ruim één jaar na de aankondiging.

In februari gaf minister van Financiën van El Salvador, Alejandro Zelaya, de oorlog tussen Oekraïne en Rusland de schuld van de vertraging.

Bitcoinkas

Het land El Salvador heeft sinds september circa 2.301 bitcoins verworven voor ongeveer $103,9 miljoen, terwijl de waarde ervan inmiddels is gezakt naar $45 miljoen. De laatste aankoop waren 80 bitcoin tegen een gemiddelde prijs van $19.000.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...