Bitfinex en Tether schikken voor $18,5 miljoen met gerechtshof New York

Bitfinex en Tether schikken met de New York Attorney General (NYAG) en betalen een boete van $18,5 miljoen. Dat maakt procureur generaal Letitia James in een persbericht bekend.

Ook Tether zelf maakt melding van de schikking.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

New York vs. Bitfinex

Daarmee komt een einde aan een langslepende rechtszaak die in april 2019 is aangespannen door de autoriteiten van de staat New York.

De aanklacht in het kort: Bitfinex heeft kasreserves van Tether gebruikt om een financieel gat van $850 miljoen in haar begroting te dichten. De exchange Bitfinex was dit geld kwijtgeraakt aan de frauduleuze partner Crypto Capital. Het acute liquiditeitstekort had direct gevolgen voor klanten van Bitfinex, want die konden eind 2018 tijdelijk niet hun cryptocurrency's omwisselen in dollars.

Volgens Bitfinex was die $850 miljoen helemaal niet kwijt. De autoriteiten in Portugal en Polen hadden namelijk beslag gelegd op de gehele financiële huishouding van Crypto Capital. Het is Bitfinex echter nooit gelukt om het geld volledig terug te vorderen.

Onderdeel van de schikking is dat Btifinex en Tether géén financieel wangedrag hebben begaan, wat toch wel een opmerkelijke uitkomst is gezien de feiten. Ook zou Tether, de onderneming die de stablecoin USDT uitgeeft, zich niet schuldig hebben gemaakt aan marktmanipulatie.

Kortom, er is te weinig bewijs dat handelaren Tether de opdracht hebben gegeven om UDST op bepaalde te laten bijdrukken om zo de prijs van Bitcoin op gecoördineerde wijze flink te laten stijgen en daarmee winst te maken.

Wél is bewezen dat de stablecoin USDT niet volledig was gedekt door Amerikaanse dollars. Deze moet een dekking van 100% zijn, maar dit blijkt na onderzoek van NYAG onjuist. De dekking is - naar eigen zeggen - slechts 74%.

Ook mogen ze niet opereren in de staat New York, dus géén klanten bedienen in deze jurisdictie. iFinex, de moedermaatschappij achter zowel Bitfinex als Tether, is gevestigd in Hong Kong. Ze hebben een registratie op de Britse Maagdeneilanden.

Dit zegt Tether zelf op haar Twitter account.


Advocaat Stuart Hoegner van Bitfinex en Tether verklaart tegenover The Block dat "we hiermee dit dossier achter ons kunnen laten en ons kunnen focussen op de dagelijkse business."

Een ander onderdeel van de schikking is dat Tether vrijwillig elk kwartaal een financiële rapportage stuurt naar NYAG. Door inzicht te geven in de USDT-reserves én de dollars die deze stablecoin moeten dekken, wil de onderneming de koude uit de lucht halen bij de autoriteiten.

Ook is opgenomen dat Bitfinex inmiddels Tether een bedrag van $550 miljoen heeft terugbetaald als onderdeel van deze 'bedrijfslening'. Ook kan Bitfinex géén aanspraak maken op kredieten van Tether.

De Bitcoin koers reageert tot nu toe mild op het onverwachte nieuws, maar de voorlopige bodem lijkt voorlopig bij $45.000 te liggen.

Tether is de belangrijkste stablecoin in de bitcoin markt met een totale marktwaarde van ruim 30 miljard dollar.

Lees meer over:
koerstetherusdt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...