Bitcoin beurs Bitfinex betaalt lening van $900 miljoen terug aan Tether

Bitfinex heeft $550 miljoen terugbetaald aan dochterbedrijf Tether. De bitcoinbeurs leende in 2018 $900 miljoen van het bedrijf achter stablecoin Tether (USDT). Dat zorgde voor scheve gezichten en het is zelfs onderdeel van een rechtszaak tegen Tether en Bitfinex. Dat meldt The Block.

Tether en Bitfinex

Bitfinex gebruikt de honderden miljoenen om andere dingen te betalen. Het bedrijf betaalde in 2019 en 2020 ‘slechts’ $100 miljoen terug. Het is een veel besproken onderwerp, want Tether is vaak het middelpunt van verschillende verhalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tether is veruit de populairste stablecoin in het ecosysteem van bitcoin. Momenteel is er voor bijna $28 miljard (!) aan Tether in omloop. De vraag is echter: is de plaatsvervanger van de dollar wel echt gedekt door dollars?

Stuart Hoegner, adviseur van Bitfinex, vertelt tegenover The Block de reden van de lening uit: ”Bitfinex had snel geld nodig. Tether was bereid een lening te verstrekken tegen redelijke voorwaarden.”

Er ging echter wel wat mis. Bitfinex verloor in 2019 toegang tot $850 miljoen (!) nadat hun partner Crypto Capital hun fondsen in beslag nam. Volgens de aanklager in New York gebruikte Bitfinex de lening van Tether om deze grote fout goed te maken.

Rechtszaak

Tether is verwikkelt in verschillende rechtszaken. De algemene strekking van de kritiek en rechtszaken is duidelijk: hoe wordt Tether gedekt? De offshore bank van de stablecoin heeft daar laatst wat extra informatie over gegeven: ”We gebruiken Bitcoin als dekking.

Tether en Bitfinex hebben toegezegd dat ze snel komen met documenten die hun gelijk bewijst.

De lening liep officieel af op 5 november 2021. Als goed signaal is de lening van $900 miljoen dus inmiddels afbetaald. De verschillende rechtszaken lopen echter nog. De bitcoinmarkt groeit aan alle kanten. Volgens Hoegner kon Bitfinex daarom de lening iets eerder volledig terugbetalen.

Leuk weetje: de lening is terugbetaald in ‘echte’ Amerikaanse dollars, niet in USDT. Bitfinex heeft nog geen bewijs gepubliceerd van de betaling.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)