Ruim $30 miljard aan Tether op de Bitcoin markt

Het aantal Tether (USDT) in de bitcoin markt is door de grens van 30 miljard dollar geschoten. Het is een stablecoin waarmee je Bitcoin kunt kopen. De meeste beurzen hebben namelijk een BTC-USDT handelspaar, het meest liquide paar in de markt.

Tether door $30 miljard

In de onderstaande grafiek van The Block is de stijgende vraag naar stablecoins te zien. Hoe is deze groei te verklaren? Volgens CTO Paolo Ardoino van Tether is de toename te verklaren door meer vraag vanuit bedrijven en beleggingsfondsen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ruim $30 miljard aan Tether op de Bitcoin markt

Deze klanten kopen liever Bitcoin via over-the-counter (OTC) desks en high-frequency tradingbedrijven, omdat ze een betere liquiditeit hebben. Deze tussenpersonen hebben accounts bij meerdere cryptobeurzen en daardoor kunnen ze de koopdruk spreiden. Dat voorkomt plotse schommelingen als je in één keer een bulk bitcoin wilt kopen.

Deze klanten sturen Amerikaanse dollars naar deze tussenpersoon, die deze dollars omzet in Tether USDT. Deze methode is sneller en gemakkelijker dan via dollars op een spotbeurs kopen, stelt Ardoino. Met name in Azië is deze manier van inkopen populair.

In Amerika kopen bedrijven als Tesla en MicroStrategy in via de brokarage firma van Coinbase en daar komt bijvoorbeeld géén USDT aan te pas. Volgens Ardoino wil Tether ook groeien op de particuliere markt als betaalmiddel en niet alleen op de zakelijke markt.

Controversieel

Tether is dan wel populair, ze zijn ook enigszins controversieel. Zo heeft het bedrijf nooit een volledige audit van haar dollarreserves vrijgegeven. Het is onduidelijk of elke USDT wel voor 100% gedekt is door 1 dollar.

Zusterbedrijf Bitfinex betaalde onlangs $550 miljoen terug aan Tether, omdat er nog een lening openstond. Bitfinex had in 2019 geld nodig omdat hun partner Crypto Capital $850 miljoen aan fondsen in beslag nam.

Toen is het een lening aangegaan met Tether om dit financiële gat te dichten. Dat heeft geleid tot een groot onderzoek door de procureur-generaal in New York, wat nog steeds loopt. Volgens Ardoino is dit dossier voor zijn bedrijf gesloten omdat deze lening weer terugbetaald is.

“Dat moet velen in de cryptogemeenschap goed doen.”

Niettemin hangt het gerechtelijke onderzoek in de staat New York nog steeds als een donkere wolk boven de stablecoin.

Lees meer over:
tetherusdt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...