Bitmex CEO Alexander Höptner stapt plots op

Alexander Höptner is plots vertrokken als CEO van cryptobeurs Bitmex, meldt The Block. Hij zat nog geen twee jaar op deze post. Stephan Lutz, de huidige chief financial officer, is aangesteld als interim CEO.

Het is onbekend waarom de Duitse manager is vertrokken bij de exchange, wiens importantie de afgelopen jaar snel is teruggelopen. Bitmex is opgericht in 2014 en één van de eerste beurzen die derivaten aanbood. Ze waren berucht om de doorlopende bitcoin futures, ook wel swaps genoemd, contracten zonder einddatum.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Höptner trad in januari 2021 in dienst bij Bitmex en was eerder werkzaam bij Börse Stuttgart, Deutsche Börse AG en Euwax AG. Hij speelde ook een rol bij Bison, de cryptohandelstak van Börse Stuttgart. Hij had de ambitie om Bitmex om te vormen tot een gereguleerde handelspartij, maar dat is anno 2022 niet gelukt.

Höptner nam op zijn beurt het stokje over van Vivien Khoo, de interim-CEO aangesteld door 100x Group, het moederbedrijf achter Bitmex. Dat was ook nodig want medeoprichter en CEO Arthur Hayes moest aftreden na rechtszaken van zowel de Commodities Futures Trading Commission als het ministerie van Justitie.

In mei pleitte Hayes schuldig aan het overtreden van de U.S. Bank Secrecy Act (BSA) en kreeg hij een straf van zes maanden huisarrest als onderdeel van een proeftijd van twee jaar.

Rond dezelfde tijd moest Bitmex circa 75 banen schrappen na het opgeven van plannen om de Duitse bank Bankhaus von der Heydt in te lijven.

Marktaandeel verwaterd

Uit de marktdata van The Block blijkt nogmaals dat Bitmex zijn dominantie positie van 2017-2019 heeft verloren aan Binance, FTX en Coinbase.

Lees meer over:
BitMEX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...