Bitcoin derivatenbeurs BitMEX neemt een compliance officer na aanklachten vanuit VS

818 totale weergaven

Bitcoin derivatenbeurs BitMEX heeft een ervaren anti-witwas specialist aangenomen kort na verschillende aanklachten vanuit de Verenigde Staten. Compliance officer Malcolm Wright moet ervoor zorgen dat het grote boze Amerika niet nog bozer wordt.

Compliance

Eerder deze maand werden BitMEX en verschillende betrokkenen aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BitMEX heeft volgens de Amerikaanse overheid niet de juiste licenties om hun financiële producten aan te bieden aan Amerikanen. Toch zijn er tienduizenden klanten uit dat deel van de wereld actief (geweest) op het platform.

Dat komt mede door de gebrekkige Know-Your-Customer (KYC) procedures van het handelsplatform. Je kunt (of kon) relatief makkelijk aan de slag bij BitMEX zonder veel van jezelf op te geven.

Dat is goed voor de privacy van de klant, maar het is iets waar overheden niet mee akkoord gaan. Het speelt namelijk illegale geldstromen in de kaart.

Kortom: BitMEX moet zich aan de Amerikaanse regels gaan houden en huurt daar versterking voor in.

Aan de slag

Wright gaat aan de slag bij 100X Group, de operator van BitMEX. Mede-oprichters Arthur Hayes, Samuel Reed en Ben Delo zijn onder andere betrokken bij de rechtszaken. Mede daarom zijn zij momenteel niet meer actief als directeuren binnen de organisatie van BitMEX.

Hayes kondigde aan een stapje terug te doen. Chief technology officer Reed werd eerder al opgepakt in Spanje. Inmiddels is hij weer op vrijevoet, de borg van $5 miljoen (!) is betaald.

BitMEX noemt dit nieuws een belangrijke mijlpaal naar het implementeren van hun KYC-procedures. De vraag is echter: is dit niet te laat? De zaak moet nog goed en wel beginnen en de eerste gevolgen zijn al goed te zien.

Het klantenbestand van BitMEX lijkt weinig vertrouwen meer te hebben in een goede afloop en het platform zelf. Op 3 oktober werd er al voor $420 miljoen aan Bitcoin weggehaald bij de beurs.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitMEX

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...