BitMEX-oprichter Arthur Hayes ontwijkt celstraf voor bankgeheim-aanklacht

Arthur Hayes, de mede-oprichter van BitMEX, hoeft uiteindelijk niet de gevangenis in ondanks dat hij toegaf gefaald te hebben in het voorkomen van witwassen op het platform. Volgens de openbare aanklager gaat het om transacties van enkele honderden miljoenen dollars die op zijn minst schimmig zijn.

Voorwaardelijke celstraf van twee jaar

Op vrijdag oordeelde een federale rechter dat Hayes twee jaar voorwaardelijke celstraf verdiend voor zijn daden. Hayes en zijn kompanen werden in 2020 aangeklaagd voor het overtreden van de Bank Secrecy Act, welke onder andere eisen stelt aan de KYC-protocollen op een handelsplatform.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hayes moet de eerste zes maanden van die straf thuis doorbrengen, waarmee hij een gevangenisstraf ontloopt, ondanks dat de aanklager erop aandrong dat de rechter een signaal af moest geven.

“Dit is een hele serieuze overtreding en er waren serieuze gevolgen. Wanneer je een platform runt zonder KYC, dan word je een magneet voor criminelen”, aldus Samual Raymond, een assistent procureur generaal van de Amerikaanse rechtbank.

“Hayes is een intellectueel powerhouse”

Hayes gaf tegenover de jury aan de volledige verantwoordelijkheid voor zijn rol in het falen van BitMEX op zich te nemen. “Ik weet dat ik mijn beste jaren voor me heb. Ik probeer altijd te leven met de consequenties van deze acties. Ik ben klaar om de bladzijde om te draaien en opnieuw te beginnen”, zo gaf de 36-jarige Hayes aan.

De advocaat van Hayes, James Benjamin, noemt de oprichter van Bitmex een “intellectueel powerhouse” en een “charismatische leider” en geeft aan dat de aanklagers volgens hem te ver zijn gegaan in de eisen voor de straffen van Hayes.

De aanklagers vroegen de rechter om Hayes voor meer dan een jaar naar de gevangenis te sturen. Gelukkig voor Hayes is dat er niet doorgekomen en komt de oprichter van BitMEX, die tegenwoordig actief blogt, er redelijk goed vanaf.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....