Bitwise CIO: Ether ETF’s kunnen Ethereum koers naar all-time high brengen door deze 3 redenen

1562 totale weergaven
ethereum koers etf

Met de komst van de spot Ethereum ETF’s voorspelt Matt Hougan, de Chief Investment Officer bij Bitwise, dat deze ETF’s de Ethereum koers flink kunnen laten stijgen. In een recent rapport legt Hougan uit dat de toestroom van investeringen in ETF’s een grote invloed kan hebben op de waarde van Ethereum, mogelijk nog groter dan de invloed van Bitcoin ETF’s in de VS.

Gaat Ethereum koers stijgen na ETF’s?

Hougan denkt dat de lancering van spot Ethereum ETF’s ervoor zal zorgen dat de waarde van ETH flink zal stijgen, misschien zelfs boven de $ 5 000. Hij waarschuwt echter dat de eerste weken na de lancering onrustig kunnen zijn.

Dit komt doordat er geld kan worden weggehaald uit de bestaande $ 11 miljard Grayscale Ethereum Trust (ETHE) als deze wordt omgezet in een ETF. Dit gebeurde ook bij de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) toen de Bitcoin ETF’s werden goedgekeurd, met meer dan $ 17 miljard aan uitstromen, en de eerste instromen pas vijf maanden later.

Ondanks de mogelijke onrust in het begin, verwacht Hougan dat de markt zich op de lange termijn zal stabiliseren. Hij voorspelt dat Ethereum tegen het einde van het jaar all-time highs zal bereiken, nadat de eerste uitstromen zijn afgenomen.

Hij vergelijkt dit met Bitcoin, waar de Bitcoin ETF’s meer dan twee keer zoveel Bitcoin hebben gekocht als de miners hebben geproduceerd, wat heeft bijgedragen aan een prijsstijging van 25% sinds de lancering van de ETF en een stijging van 110% sinds de markt in oktober 2023 de lancering begon te anticiperen.

Ethereum ETPs Path All-Time High

Waarom Ethereum harder kan stijgen dan Bitcoin

Hougan denkt dat de ETF-instroom van Ethereum een nog groter effect kan hebben dan die van Bitcoin, vanwege drie belangrijke voordelen.

Het eerste voordeel is de lagere korte termijn inflatie van Ethereum. Toen de Bitcoin ETF’s werden gelanceerd, was de inflatie van Bitcoin 1,7%, terwijl de inflatie van Ethereum het afgelopen jaar 0% was. Dit maakt Ethereum aantrekkelijker voor investeerders.

Het tweede voordeel ligt in het verschil tussen Bitcoin mining en Ethereum staking. Bitcoin miners moeten veel van hun Bitcoin verkopen om hun hoge operationele kosten te dekken. Bij Ethereum, dat gebruik maakt van een proof-of-stake (PoS) systeem, staken gebruikers ETH als onderpand om transacties te verwerken. Deze stakers hebben minder directe kosten en hoeven daarom minder ETH te verkopen, wat de dagelijkse verkoopdruk vermindert in vergelijking met Bitcoin.

Het derde voordeel is de schaarste aan beschikbare ETH doordat een groot deel van ETH is gestaked of vastzit in smart contracts. Momenteel is ongeveer 28% van alle ETH gestaked en nog eens 13% vastgezet in smart contracts, wat betekent dat ongeveer 40% van ETH niet direct beschikbaar is voor verkoop. Deze schaarste kan de prijs van ETH verhogen naarmate de vraag toeneemt.

Hougan concludeert dat dit ervoor kan zorgen dat Ethereum ETP’s in de eerste 18 maanden na hun debuut $ 15 miljard aan nieuwe activa aantrekken. Als deze ETP’s zo succesvol zijn als verwacht, zou ETH zijn oude all-time highs kunnen overtreffen.

Lees meer over:
Ethereum ETFEthereum koers

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...