Bitwise probeert SEC over te halen voor bitcoin ETF met academisch onderzoek

Bitwise Asset Management heeft zijn aanvraag voor een bitcoin exchange traded fund (ETF) verbeterd. Het heeft extra informatie toegevoegd waarmee het hoopt de effectentoezichthouder te overtuigen om de aanvraag goed te keuren. Bloomberg ETF-analist James Seyffart bericht op X over dit nieuws.

Bitcoin ETF

De kern van het amendement gaat over acht ‘meningsverschillen’ die de basis vormden voor de eerdere afwijzingen van de Securities and Exchange Comission (SEC). De beurswaakhond wijst al jaren lang spot bitcoin ETF-aanvragen af en geeft daarvoor verschillende redenen. Bitwise gaat daar nu tegenin.

Volgens de vermogensbeheerder bestaat er "een groot meningsverschil" over de afhankelijkheid van Bitwise van de traditionele price discovery.

Ze weerleggen dit echter door te beweren dat de schaarste aan informatie een vooroordeel schetst. De price discovery gebeurt namelijk op de CME bitcoin futuresmarkt. Hier heeft Bitwise zélf weinig mee van doen, maar het is wel voldoende om de CME te gebruiken in haar surveillance sharing agreement.

In 2021 bleek dat CME-futures voor 52,97% tot 68,03% verantwoordelijk waren voor de price discovery van bitcoin.

Een ander meningsverschil is de analysefrequentie van Bitwise. De SEC heeft haar twijfels over de logica achter daily findings in plaats van intraday-handelsdata. Dit slaat op de waarde van de futures contracten en bijbehorende statistieken, zoals het handelsvolume, openingsprijs en sluitingsprijs.

Bitwise vertelt in het amendement dat de dagelijkse de daily findings aansluit bij academisch onderzoek en een duidelijker inzicht geeft in trends.

Sinds BlackRock in juni ook een aanvraag voor een bitcoin ETF heeft ingediend, is het druk bij de SEC. Fidelity, VanEck, Galaxy Digital en Franklin Templeton zijn enkele andere namen die ook wachten op goedkeuring.

Tot nu toe zijn er in de Verenigde Staten alleen nog maar een op futures gebaseerde ETF goedgekeurd. Dit gebeurde al in 2021 en sindsdien zijn al de aanvragen voor spot ETF's afgekeurd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitwiseETF

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...