Bizarre Ontdekking van Illegale Bitcoin-Miners in Venezolaanse Bendegevangenis

Venezolaanse autoriteiten hebben tijdens een grootschalige inval in de door bendes gecontroleerde Tocoron-gevangenis, bijzondere dingen in beslag genomen. Deze omvatten Bitcoin mining apparatuur en zware wapens zoals raketwerpers en granaten. De mining apparatuur en wapens waren in het bezit van de Tren de Aragua-bende, die de gevangenis jarenlang als hun Latijns-Amerikaanse hoofdkwartier gebruikte.

Het minen van in Bitcoin in Venezuela

Gezien de strijd van het land tegen hyperinflatie, in combinatie met de extreem lage kostprijs van energie in de zwaar gesubsidieerde elektriciteitsmarkt, is het minen van Bitcoin een populaire activiteit in Venezuela. Minen is in Venezuela veel winstgevender dan het wereldwijde gemiddelde. Echter, gezien de frequentie van stroomuitvallen, hebben de Venezolaanse autoriteiten streng opgetreden tegen dergelijke faciliteiten.

Bovendien meldde een videorapport van AFP dat veel van de in beslag genomen machines oudere versies van Bitmain's Antminers leken te zijn, waardoor het onduidelijk is hoe winstgevend het minen daadwerkelijk was.

Meer dan 11.000 politieagenten en soldaten, ondersteund door tanks en gepantserde voertuigen, waren betrokken bij de bestorming van de gevangenis om de Bitcoin mining apparatuur en wapens te onderscheppen.

Het verbod op minen van crypto

Venezuela heeft in maart, na onderzoek naar een vermeend corruptieschema waarbij crypto-wallets naar verluidt werden gebruikt om geld om te leiden van het staatsoliebedrijf PDVSA, een tijdelijk verbod op het minen van cryptocurrencies ingesteld. Dit verbod heeft de industrie, die ooit in het land werd gepromoot, de das omgedaan.

Deze inval is niet het eerste incident waarbij criminelen in Latijns-Amerika betrapt zijn op het schijnbaar willen mijnen van cryptocurrency. Slechts twee weken geleden ontdekten Chileense agenten in Santiago een drugshandelbende die actieve Bitcoin mining apparatuur had lopen.

Dit incident in Venezuela wijst op een groeiende trend onder criminele organisaties en het gebruik van digitale valuta, waarschijnlijk als een manier om hun illegale winsten weg te sluizen.

Lees meer over:
mining

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...