“BlackRock bitcoin ETF heeft 50% kans van slagen”

BlackRock heeft volgens een analist '50% kans' om goedkeuring te krijgen voor een bitcoin exchange traded fund (ETF). Dat stelt Eric Balchunas, senior ETF-analist van Bloomberg.

"BlackRock bitcoin ETF heeft 50% kans van slagen"

Een van de factoren die een rol speelt is dat fondsmanager Grayscale zijn rechtszaak wint tegen de Securities and Exchange Commission (SEC). Grayscale wil haar bitcointrust (GBTC) ombouwen naar een spot ETF, maar de SEC ziet dat vooralsnog niet zitten.

Balchunas doet zijn voorspelling op basis van een marktduiding van Elliott Stein, een senior juridisch analist bij Bloomberg Intelligence. Stein schat de kans op 70% in dat Grayscale zijn zaak tegen de SEC winnend afsluit.

Sinds dit jaar vliegen de SEC en Grayscale elkaar in de haren. Grayscale wil haar closed-end product omvormen naar een open-end ETF, dat geeft ze veel meer mogelijkheden.

Een ETF is een beleggingsinstrument dat de eigenschappen van een beleggingsfonds en een aandeel combineert. Het is ontworpen om beleggers de mogelijkheid te bieden om te investeren in bitcoin in dit geval zonder dat men fysiek bitcoin hoeft te kopen. Grayscale kan met een ETF 'oneindig' aandelen uitgeven, terwijl de aandelen in een trust 'vast' staan.

Bloomberg strateeg Stein zegt in zijn notitie: "Grayscale heeft naar onze mening een kans van 70% om zijn rechtszaak tegen de SEC te winnen om de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een Bitcoin ETF. Alle drie de rechters van het panel lijken aan de kant van Grayscale te staan gebaseerd op hun "vragenlijnen", aldus Stein. Hij verwacht in augustus een besluit van de rechtbank.

Volgens Balchunas gaat de SEC wellicht positiever naar de aanvraag kijken van BlackRock. Het is namelijk qua imago handiger om een aanvraag van BlackRock goed te keuren dan van een relatief kleine speler als Grayscale. Klein is relatief, want met ruim 635.000 bitcoin in het GBTC trust geldt Grayscale als een enorme whale in de bitcoinwereld.

Aanvragenhausse

Naar aanleiding van het BlackRock nieuws, is het aantal (hernieuwde) aanvragen fors gestegen met onder meer Fidelity, Invesco, Wisdom Tree en Valkyrie die opnieuw een gooi doen.

Ook reuzen als JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, BNY Mellon en Bank of America hebben (in) direct exposure aan bitcoin, via investeringen in bitcoinbedrijven en - producten. De bitcoinmarkt is slechts 600 miljard dollar groot, terwijl deze partijen samen 2.700 miljard dollar aan vermogen beheren.

Het fonds van Grayscale zit wel weer in de lift: de koers van GBTC is in 2023 met ruim 134% gestegen tot $19,47. Dit markeert de hoogste prijs sinds ongeveer 13 mei 2022, volgens gegevens van Google Finance.

bron: YCharts

Ook de korting op de aandelenkoers van GBTC is in vergelijking met de totale nettovermogenswaarde gedaald naar 31% op 26 juni, dat is het laagste niveau sinds 12 september 2022, zo blijkt uit gegevens van YCharts. Dat betekent dat er simpelweg weer meer vertrouwen komt in het product en beleggers anticiperen nu al op een overwinning van Grayscale in de rechtbank.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBlackrockETF

  By Wessel Simons

  Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  bitcoin bullish Nieuws
  “Bitcoin opnieuw op $57.000 maar de markt staat op zijn kop”

  De bitcoin koers is deze week voor het eerst sinds 2021 weer op het niveau...

  Lees meer