“BlackRock bitcoin ETF heeft 50% kans van slagen”

BlackRock heeft volgens een analist '50% kans' om goedkeuring te krijgen voor een bitcoin exchange traded fund (ETF). Dat stelt Eric Balchunas, senior ETF-analist van Bloomberg.

"BlackRock bitcoin ETF heeft 50% kans van slagen"

Een van de factoren die een rol speelt is dat fondsmanager Grayscale zijn rechtszaak wint tegen de Securities and Exchange Commission (SEC). Grayscale wil haar bitcointrust (GBTC) ombouwen naar een spot ETF, maar de SEC ziet dat vooralsnog niet zitten.

Balchunas doet zijn voorspelling op basis van een marktduiding van Elliott Stein, een senior juridisch analist bij Bloomberg Intelligence. Stein schat de kans op 70% in dat Grayscale zijn zaak tegen de SEC winnend afsluit.

Sinds dit jaar vliegen de SEC en Grayscale elkaar in de haren. Grayscale wil haar closed-end product omvormen naar een open-end ETF, dat geeft ze veel meer mogelijkheden.

Een ETF is een beleggingsinstrument dat de eigenschappen van een beleggingsfonds en een aandeel combineert. Het is ontworpen om beleggers de mogelijkheid te bieden om te investeren in bitcoin in dit geval zonder dat men fysiek bitcoin hoeft te kopen. Grayscale kan met een ETF 'oneindig' aandelen uitgeven, terwijl de aandelen in een trust 'vast' staan.

Bloomberg strateeg Stein zegt in zijn notitie: "Grayscale heeft naar onze mening een kans van 70% om zijn rechtszaak tegen de SEC te winnen om de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een Bitcoin ETF. Alle drie de rechters van het panel lijken aan de kant van Grayscale te staan gebaseerd op hun "vragenlijnen", aldus Stein. Hij verwacht in augustus een besluit van de rechtbank.

Volgens Balchunas gaat de SEC wellicht positiever naar de aanvraag kijken van BlackRock. Het is namelijk qua imago handiger om een aanvraag van BlackRock goed te keuren dan van een relatief kleine speler als Grayscale. Klein is relatief, want met ruim 635.000 bitcoin in het GBTC trust geldt Grayscale als een enorme whale in de bitcoinwereld.

Aanvragenhausse

Naar aanleiding van het BlackRock nieuws, is het aantal (hernieuwde) aanvragen fors gestegen met onder meer Fidelity, Invesco, Wisdom Tree en Valkyrie die opnieuw een gooi doen.

Ook reuzen als JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, BNY Mellon en Bank of America hebben (in) direct exposure aan bitcoin, via investeringen in bitcoinbedrijven en - producten. De bitcoinmarkt is slechts 600 miljard dollar groot, terwijl deze partijen samen 2.700 miljard dollar aan vermogen beheren.

Het fonds van Grayscale zit wel weer in de lift: de koers van GBTC is in 2023 met ruim 134% gestegen tot $19,47. Dit markeert de hoogste prijs sinds ongeveer 13 mei 2022, volgens gegevens van Google Finance.

bron: YCharts

Ook de korting op de aandelenkoers van GBTC is in vergelijking met de totale nettovermogenswaarde gedaald naar 31% op 26 juni, dat is het laagste niveau sinds 12 september 2022, zo blijkt uit gegevens van YCharts. Dat betekent dat er simpelweg weer meer vertrouwen komt in het product en beleggers anticiperen nu al op een overwinning van Grayscale in de rechtbank.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBlackrockETF

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...