Update: BlackRock hoopt op toestemming voor nieuw bitcoin fonds

Update: BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, diende recentelijk een aanvraag in voor een Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund)​. Aan de ene kant zijn er degenen die denken dat dit de legitimiteit en het vertrouwen in bitcoin zal versterken, terwijl anderen zich zorgen maken over de mogelijke negatieve gevolgen voor de markt.

Bij een spot ETF wordt er ook echt bitcoin ingekocht. Door de beperkte oplage van bitcoin kan dit een interessante dynamiek op gang brengen.

Mike Novogratz, CEO van Galaxy Digital, is één van degenen die jubelen over het nieuws. Hij gelooft dat de goedkeuring van de BlackRock ETF-aanvraag “het beste zou zijn dat BTC zou kunnen overkomen”​​. Ook Joshua Chu, groepsrisicobeheerder bij blockchain technologie groep XBE, is van mening dat de aanvraag van BlackRock gezien kan worden als een positieve ontwikkeling in de zoektocht naar regelgevende goedkeuring​​.

Aan de andere kant maken sommigen zich zorgen dat deze beweging de oorspronkelijke ethos van gedecentraliseerd geld ondermijnt. Bij een succesvol fonds komt er meer bitcoin terecht in handen van BlackRock (of Coinbase, zij doen het beheer).

Een spot Bitcoin ETF zou de onderliggende marktprijs van bitcoin volgen. Voorstanders zeggen dat een ETF beleggers blootstelling zou geven aan bitcoin zonder het direct te hoeven kopen​. BlackRock’s iShares Bitcoin Trust zal Coinbase Custody gebruiken. Echter, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft nog geen enkele aanvraag voor spot Bitcoin ETF’s goedgekeurd​.

Het is dus geen zekerheid dat BlackRock wel door de keuring komt. Maar de gigantische vermogensbeheerder lijkt een logische kanshebber om als eerste wél toestemming te krijgen.

De SEC heeft consequent elke aanvraag van een spot bitcoin ETF afgewezen. Met het argument dat spot bitcoin niet veilig genoeg is om aan retailbeleggers te worden aangeboden​​. De regulator heeft voorstellen voor spot Bitcoin ETF’s van bedrijven zoals Fidelity, Cboe Global Markets en NYDIG afgewezen​​.

De aanvraag van BlackRock komt op een moment dat de wereldwijde cryptocurrency-industrie onder scherp toezicht staat van de Amerikaanse effectenregulator vanwege vermeende overtredingen van de effectenwetgeving​. BlackRock lijkt echter vastberaden om met de aanvraag door te gaan, ondanks de huidige weerstand van de SEC.

Originele artikel: BlackRock, de grootste vermogensbeheerder van de wereld, staat op het punt om een aanvraag in te dienen voor een Bitcoin ETF. Dat claimen betrokkenen bij de zaak.

Bitcoin ETF

Het zou de allereerste bitcoin exchange traded fund van de Verenigde Staten kunnen zijn die is gebaseerd op ‘normale’ bitcoin. Er zijn al wel een handjevol op futures gebaseerde ETF’s goedgekeurd door de SEC.

Het is echter niet 100% duidelijk of het gaat om een spot ETF of een futures ETF. BlackRock reageerde vooralsnog niet op verzoeken om commentaar van CoinDesk.

BlackRock gaat gebruik maken van Coinbase Custody voor de ETF en de spotmarktdata van de cryptobeurs. Coinbase heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

BlackRock begon halverwege vorig jaar met een samenwerking met Coinbase om cryptovaluta beschikbaar te stellen voor institutionele beleggers.

Tot op heden heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) sinds 2013 elke aanvraag voor een spot bitcoin ETF afgewezen. Naar eigen zeggen willen ze de consumenten beschermen tegen mogelijke marktmanipulatie.

Intussen staan alternatieven zoals het Grayscale Bitcoin Trust fonds (GBTC) met zo’n 40% in het rood qua premium. Er is daarom veel kritiek geweest op dit bitcoinfonds. De actiegroep RedeemBTC wil zelfs dat er bitcoin uit het fonds worden verkocht om de negatieve premie terug naar nul te brengen.

Een spotmarkt ETF zou deze problemen kunnen voorkomen. BlackRock lijkt nu in de race te zijn, net als Grayscale zelf. Zij willen hun Trust omtoveren tot een ETF.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBlackrockETF