Hedgefonds wil dat Grayscale begint met verkoop van bitcoin

Hedge fund Fir Tree klaagt Grayscale. Het gaat om de manier waarop het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) werkt. Het hedgefonds wil een onderzoek doen naar mogelijk wanbeheer en belangenconflicten.

Aanklacht tegen Grayscale

Fir Tree wil allereerst dat Grayscale de aflossingen hervat, zo meldt Bloomberg. Daarnaast pleiten ze dat de kosten voor het fonds verlaagd worden.

GBTC is een aandeel in het grootste beursgenoteerde cryptofonds ter wereld. Er zit $10,7 miljard aan bitcoin in het Trust. Hiermee kunnen Amerikaanse investeerders blootstelling krijgen aan de prijsbeweging van bitcoin zonder het zelf te hoeven aanschaffen.

Momenteel kun je een GBTC-aandeel kopen tegen een enorme negatieve premium van 43%.

Fir Tree wil informatie verkrijgen over de relatie tussen Grayscale en moederbedrijf Digital Currency Group.

In zijn klacht zei het in New York gevestigde hedgefonds dat ongeveer 850.000 particuliere beleggers “gedupeerd waren door de aandeelhoudersonvriendelijke acties van Grayscale”.

Kosten en premium

Ook willen ze de aflossingen hervatten. Dit is namelijk niet mogelijk. Er wordt geen bitcoin uit het fonds verkocht, maar in plaats daar van daalt de waarde van het aandeel als de interesse afneemt.

Als deze verkoop wél gaat gebeuren heeft dit gevolgen: de premium zal richting nul gaan (wat goed is voor het vertrouwen in het product), terwijl er ook een enorme verkoopdruk op de markt kan ontstaan (van bitcoin die vrijkomen).

Verder wil Fir Tree de vergoedingen laten verlagen. Die staan nu op de huidige 2%.

Een woordvoerder van Grayscale reageert dat ze “de mening van aandeelhouders respecteren en gaan graag in gesprek over details van het product en het operationeel model.”

Intussen probeert Grayscale met man en macht om GBTC om te toveren naar een bitcoin ETF. Het voorstel is echter door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission tot nu toe telkens afgewezen. Dit zou het probleem met de negatieve premium ook verhelpen en ook de kosten kunnen reduceren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFGrayscale