Waarom Block-CEO Jack Dorsey Bitcoin ziet als nieuwe wereldmunt

5862 totale weergaven
jack dorsey bitcoin

Jack Dorsey, oprichter en CEO van Block Inc., promoot opnieuw Bitcoin als mogelijke vervanger van de Amerikaanse dollar vanwege de wereldwijde economische problemen. Dorsey prijst Bitcoin aan als “permissionless freedom money”, een vorm van geld zonder toestemming. Onlangs gaf Jack Dorsey zijn Bitcoin koers voorspelling met een prijs van $1 miljoen.

Jack Dorsey ziet Bitcoin als vervanger van dollar

Dorsey ziet in Bitcoin meer voordelen dan de USD, die streng wordt gecontroleerd door overheden en banken. Hoewel deze controle bescherming biedt tegen fraude en criminaliteit, beperkt het ook de financiële vrijheid. Bitcoin werkt zonder deze beperkingen en biedt een gedecentraliseerd alternatief dat de controle van traditionele financiële systemen omzeilt.

De USD domineert momenteel de wereldmarkt, maar de BRICS-landen dagen deze positie uit. USD-transacties vereisen toestemming van de overheid en banken, wat de individuele vrijheid beperkt. Dorsey erkent dat deze controle helpt bij het tegengaan van fraude en criminaliteit, maar stelt dat Bitcoin’s gedecentraliseerde aard een meer bevrijdend financieel systeem biedt.

Bitcoin als bescherming tegen inflatie

Naast financiële vrijheid wordt Bitcoin steeds meer gezien als een bescherming tegen inflatie. Deze opvatting wint aan populariteit, zowel bij crypto enthousiastelingen als bij traditionele marktexperts, vooral nu de Amerikaanse economie kampt met toenemende inflatie.

In maart, tijdens de ernstige economische crisis in Egypte, benadrukte Hunter Horsley, CEO van Bitcoin ETF uitgever Bitwise, de rol van Bitcoin als bescherming tijdens dergelijke crises. Toen daalde de waarde van de Egyptische pond tot recorddiepten, meer dan 50 pond per USD. Horsley wees erop dat degenen die Bitcoin bezaten, beter beschermd waren in USD-termen dan degenen die dat niet deden.

Economische indicatoren en Bitcoin’s potentieel

Recente Amerikaanse economische gegevens ondersteunen ook Bitcoin’s potentieel als stabiel bezit. De Consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan steeg naar 69,1 en de inflatieverwachting voor één jaar daalde van 3,5% naar 3,3%, terwijl de vijfjarige verwachting stabiel bleef op 3%. Deze omstandigheden creëren een gunstige omgeving voor Bitcoin om zijn positie als wereldwijde reserve-asset te versterken.

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...