BlockFi klaagt SBF aan wegens onderpand in miljoenenlening

Het failliete BlockFi opent de aanval op de tevens failliete oprichter van FTX. De geldschieter klaagt oud-CEO Sam Bankman-Fried aan. Ze willen de aandelen in Robinhood in beslag laten nemen die de oprichter van FTX enkele dagen voordat zijn beurs instortte als onderpand had ingelegd.

Onderpandgevecht

De rechtszaak werd maandag aangekondigd, slechts enkele uren nadat BlockFi haar faillissementsbescherming had aangevraagd. Een “een ernstige liquiditeitscrisis” door het omvallen van FTX zorgt er voor dat ook het doek van BlockFi valt.

BlockFi dient de aanklacht in bij dezelfde rechtbank in New Jersey waar het haar eigen Chapter 11-faillissementsprocedure inleidde.

Ze richten hun pijlen op Emergent Fidelity Technologies, een van de bedrijven van SBF. Ze eisen dat het onderpand wordt overdragen.

Het onderpand in kwestie is het belang dat Bankman-Fried in Robinhood had. Dat blijkt uit de documenten die The Financial Times over de lening heeft ingezien. SBF kocht eerder dit jaar een positie van 7,6 procent in Robinhood.

Van geldschieter naar schlemiel

In juni sprong SBF nog in de bres voor BlockFi door het een noodlening te verschaffen. Maar de blootstelling van BlockFi aan Bankman-Fried werd zijn ondergang. Alameda Research is in gebreke gebleven bij het afbetalingen van $680 miljoen aan leningen met onderpand.

De klacht van BlockFi beweert dat zij en Emergent rond dezelfde tijd (op 9 november) een overeenkomst zijn aangegaan om de betalingsverplichtingen van een onbekende lener te garanderen door bepaalde “gewone aandelen” als zekerheid te verpanden.

Juridische correspondentie in de zaak identificeert de lener als Alameda.

In de dagen voorafgaand aan de faillissementsaanvraag van FTX op 11 november, poogde SBF nog om miljarden dollars aan nieuwe financiering op te halen. Hij noemde in een spreadsheet die hij met investeerders deelde onder andere de Robinhood-aandelen als activa.

Bankman-Fried probeerde in de dagen voor het faillissement ook nog om de aandelen te verkopen. Daarmee zou hij dus aan de haal zijn gegaan met aandelen die als onderpand zouden zijn ingelegd.

Uit juridische correspondentie die samen met de klacht is ingediend, blijkt dat broker ED&F Man (die ook in de rechtszaak wordt aangeklaagd) weigerde om de activa over te dragen “zonder een bevel van de faillissementsrechtbank” in de FTX-procedure.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BlockFiFTX