Braziliaanse politie start extra onderzoek naar lokale bitcoin beurzen

In Brazilië is de politie van start gegaan met ‘operatie exchange’, een onderzoek naar lokale handelsplatformen die criminelen hebben geholpen met het witwassen van geld. Tot dusver heeft de politie 172 miljoen braziliaanse real (zo’n 33 miljoen dollar) in beslag genomen.

Cryptobeurzen en andere handelshuizen liggen onder de loep.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Witwassen

In Brazilië wordt bitcoin steeds populairder, dit gaat gepaard met criminelen die gebruik willen maken van de (nog) niet gereguleerde crypto wereld. De politie heeft al 17 nep-bedrijven ontdekt die werden gebruik door criminelen om geld wit te wassen via cryptobeurzen. Nadat het geld was witgewassen werd het geld naar buitenlandse rekeningen gestuurd.

In een periode van 5 maanden waste een handelsplatform zo’n 2 miljoen dollar wit. Het geld was afkomstig van 6 verschillende bedrijven volgens de politie. Het handelsplatform wist naar eigen zeggen van niets, het had de afkomst van het geld niet achterhaald.

De rechtbank heeft besloten om beslag te leggen op dit geld. Beslag leggen op bitcoin kan alleen wanneer er een exchange of andere derde partij betrokken is bij het bewaren van de digitale munt. Anders is het confisqueren niet mogelijk. Tenzij er over wordt gegaan op huiszoekingen en andere praktijken om de private keys te achterhalen en zo toegang te krijgen tot de bitcoin.

Niet de eerste keer

Eerder deze maand rondde de Braziliaanse politie operatie Daemon af. Dit was een onderzoek naar een oplichting met maar liefst 7000 slachtoffers en 300 miljoen dollar aan schade. De politie arresteerde Claudio Oliveira, beter bekend in Brazilië als de bitcoin koning. Hij zou de leider zijn van de Bitcoin Banco Group, een bedrijf dat hoge rendement beloofde aan iedereen die zijn bitcoins aan hun toevertrouwde. Eind 2019 maakte het bedrijf bekend 7000 bitcoins kwijt te zijn geraakt, de politie laat weten dat dit een deel van de oplichting was. Er zouden duizenden Brazilianen slachtoffer zijn van deze oplichting.


Het duurde zo’n 3 jaar voordat operatie Daemon succesvol was afgerond, ‘operatie exchange’ is overigens nog maar net begonnen. Oplichtingen met bitcoin gebeuren veel op het internet, pas daarom goed op. Hoe je veilig bitcoins bewaard lees je hier.