Politie in Londen neemt 210 miljoen euro aan cryptocurrency in beslag

1169 totale weergaven

De politie in Londen heeft £180 miljoen (210 miljoen euro) aan cryptocurrency’s in beslag genomen. De grote vangst komt een paar weken na een eerdere actie waar 132 miljoen aan cryptovaluta in beslag werd genomen.

Volgens de politie zijn beide acties een gevolg van internationale samenwerkingen en onderzoeken. Het gaat naar verluidt om een grootschalig witwasnetwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De inbeslagnames werden gedaan door een groep genaamd de Economic Crime Command. Aan de hand van informatie en een gesprek met een verdachte vrouw kwam de politie het geld op het spoor.

Groot onderzoek

Agent Joe Ryan reageert in een persbericht: ”Het is complex en een breed opgezet onderzoek die nog maanden doorgaat.” Het doel is om uiteindelijk de kopstukken op te pakken.

De politie heeft niet bekend gemaakt om welke cryptocurrency dit gaat. Net als euro’s of dollars speelt bitcoin in dit verhaal een relatief kleine rol. Het is een van de manier om waarde te versturen.

Volgens de politie is contant geld nog altijd koning in de criminele wereld. Wel wordt er gewaarschuwd voor de opkomst van ‘digitale platformen’. Zij verwachten een toename in het gebruik van cryptocurrency’s bij de georganiseerde misdaad.

Graham McNulty, plaatsvervangend adjunct-commissaris, geeft aan dat cryptocurrency’s tot voor kort onbeperkt terrein was: ”Nu hebben we echter goed getrainde agenten en speciale eenheden met specialisten die hard werken om criminelen een stap voor te blijven.”

De Engelse National Crime Agency waarschuwde eerder al voor de opkomst van bitcoin en andere cryptocurrency, het zou het makkelijker maken om geld wit te wassen.

Bitcoin als tool

In dit soort verhalen speelt bitcoin eigenlijk een minimale rol. Als de criminelen al bitcoin gebruiken dient het vooral als middel om zonder censuur een betaalnetwerk te kunnen gebruiken.

Voordat BTC om de hoek kwam kijken waren dit soort praktijken ook al aan de gang, witwassen en belastingontduiking is niet iets van de laatste jaren. Wel maakt het de omgang met geld makkelijker en vrijer, ook voor mensen die je niet mag. Het is geld voor vijanden.

Bitcoin is niet alleen een geschikt soort geld voor boeven. Het netwerk is ook voor miljoenen brave burgers beschikbaar, maar ook (onderdrukte) journalisten en andere partijen hebben baat bij een ander soort geldsysteem.

Tegelijkertijd tuigen overheden verschillende systemen en regels op om deze nieuwe vorm van geld in een rechterlijk kader te krijgen. En zoals je in dit bericht kunt lezen: soms worden de boefjes gepakt, ook met het gebruik van cryptocurrency’s.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...