Breaking: Grayscale wint ETF-rechtszaak van SEC, bitcoin koers omhoog

Het Amerikaanse Grayscale, bekend van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) wint zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens de Amerikaanse rechter heeft de SEC niet voldoende onderbouwd waarom Grayscale zijn bitcoin-fonds niet tot een ETF mag ombouwen.

De bitcoin koers reageert meteen met een stijging van bijna 4 procent op het nieuws.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Dit betekent niet dat we meteen een Spot Bitcoin ETF krijgen. De rechter beveelt de SEC namelijk om zijn beslissing te heroverwegen en stelt dat de vorige beslissing te weinig onderbouwd is. We hebben nu dus geen garantie op een Spot Bitcoin ETF, maar de kans op een ETF neemt hierdoor wel significant toe.

Het is nog niet duidelijk wanneer de SEC precies zijn volgende besluit moet nemen. Wat we wel weten is dat er voor begin september een hoop deadlines voor een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF op de planning staan.

Wat dat betreft zou het nu zomaar kunnen dat we begin september ineens een hele reeks aan goedkeuringen van Spot Bitcoin ETFs te zien krijgen, onder andere voor de ETF van BlackRock staat de eerste deadline op begin september.

Problemen voor de SEC

Hiermee nemen de problemen voor de SEC in ieder geval toe. Vanuit de bitcoin-industrie was er al langer kritiek op de Amerikaanse toezichthouder wat betreft de onderbouwing van hun beslissingen omtrent de Spot Bitcoin ETF.

Nu slaat de industrie een grote slag en erkent ook de rechter dat de SEC zijn werk niet helemaal goed doet.

De bitcoin koers reageert in eerste instantie fantastisch, maar laten we niet te vroeg juichen.

Uiteindelijk moet er eerst nog een echte goedkeuring komen voordat we een Spot Bitcoin ETF krijgen in de Verenigde Staten. Mogelijk gaat de SEC ook nog in beroep, net zoals ze dat in de rechtszaak tegen Ripple deden.

Jurist Jake Chervinsky duidt in een uitgebreide draad de uitspraak van de rechter.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....