“Buitenlandse investeerders betalen geen belasting over winst op bitcoin in El Salvador”

Goed nieuws voor mensen die van plan zijn om zich in El Salvador te vestigen, want als we de woorden van de juridisch adviseur van President Nayib Bukele mogen geloven, dan betalen buitenlandse investeerders geen belasting over hun winst op bitcoin-investeringen in het land.

“Als iemand assets in bitcoin heeft en hoge winsten maakt, dan zal daar geen belasting over worden geheven. Dit doen we uiteraard om buitenlandse investeringen aan te trekken,” aldus Javier Argueta tegenover het AFP.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geen belasting over vermogensgroei of inkomen

El Salvador doet er alles aan om te profiteren van de voordelen die het als eerste land heeft dat bitcoin adopteert als wettig betaalmiddel. Veel bitcoiners van over de hele wereld zijn op zoek naar vestigingsoorden waar ze zo min mogelijk belasting hoeven te betalen.

El Salvador is afgelopen dinsdag het eerste land ter wereld geworden waar bitcoin officieel wettig betaalmiddel is.

Twintig procent van het inkomen van het land komt voort uit internationale overboekingen.

De introductie van bitcoin als wettig betaalmiddel moet een deel daarvan, dat normaal gesproken verloren gaat aan tussenpersonen, in El Salvador houden.

Daarnaast is bitcoin een grote stap in de goede richting wat betreft de alomtegenwoordigheid van financiële dienstverlening.

De keiharde realiteit in El Salvador en veel vergelijkbare landen is dat een deel van de bevolking niet de mogelijkheid heeft om een bankrekening te openen.

El Salvador neemt maatregelen om geopolitiek in rustig vaarwater te blijven

Argueta liet verder aan het AFP weten dat de Chivo wallet die door het land zelf gefabriceerd is iedere transactie traceert en gekoppeld heeft aan een identiteit.

Dit doen ze onder andere om te voorkomen dat het narratief dat bitcoin geld is voor criminelen de kop opsteekt.

“We implementeren een serie van aanbevelingen van internationale organen tegen witwasserij,” aldus de adviseur van de President. Een ander interessant punt is dat Argueta liet weten dat bitcoin transacties worden stopgezet indien de waarde in Amerikaanse dollars hard inzakt.

Dit om de impact van extreme volatiliteit zo laag mogelijk te houden. Eerder vorige week werd El Salvador het eerste land ter wereld dat publiek aankondigde de “bitcoin dip” gekocht te hebben. De adoptie van bitcoin door El Salvador blijft bijzonder om te volgen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....