Bullish voor bitcoin: ‘Amerika zit in een schuldspiraal’

1507 totale weergaven

Als we de populaire macro-analist James Lavish mogen geloven, dan zit de Amerikaanse overheid in een schuldspiraal. Over de afgelopen 15 weken voegde het 1 biljoen dollar toe aan zijn totale schuldenpost. Volgens de berekeningen van Dave Collum komt die stijging neer op 10.000 dollar per belastingbetalen. “Leg mij maar eens uit hoe dit gaat uitspelen”, zo vraagt Collum zich af op Twitter.

De reactie van James Lavish is duidelijk: “Schuld. Spiraal.”

Waarom zit Amerika in een schuldspiraal?

Je moet de Amerikaanse overheid als een bedrijf zien met inkomsten en uitgaven. 95 procent van de omzet komt uit belastingen (individuele en bedrijfsmatige). De overige 5 procent komt uit de opbrengsten van de Amerikaanse centrale bank, boetes en andere kosten die men aan de overheid moet betalen.

Net als een bedrijf moet er voor de Amerikaanse overheid voldoende omzet zijn om alle uitgaven te dekken; een budget.

In het geval van een land moeten belastingen alle kosten van de overheid dekken: infrastructuur, defensie, subsidies en natuurlijk de rentekosten op de schulden.

Maar dat is niet het geval… sterker nog, de Amerikaanse overheid geeft chronisch meer uit dan er binnenkomt.

Afbeelding

Wat is een schuldspiraal?

Als een overheid met een tekort kampt, kan het in zijn uitgaven snijden, meer inkomen binnenhalen door het BBP te stimuleren of de belastingen verhogen. Het probleem is dat deze acties stemmen kosten, waardoor het niet aantrekkelijk is voor politici.

Wat is het makkelijkste om te doen?

Gewoon meer schulden maken om het gat te dichten, waardoor de schuldenberg verder oploopt en de rentekosten de jaarlijkse tekorten nog verder vergroten.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In theorie is deze ontwikkeling bullish voor de bitcoin koers.

Waarom?

Omdat de schuldspiraal van de Verenigde Staten betekent dat de Amerikaanse overheid steeds meer dollars moet creëren om zichzelf in leven te houden. Daardoor neemt de relatieve schaarste van bitcoin ten opzichte van de Amerikaanse dollar steeds verder toe.

Verder wordt het voor investeerders steeds minder aantrekkelijk om hun kapitaal voor de lange termijn te stallen in Amerikaanse staatsobligaties of simpelweg in dollars op een spaarrekening.

In plaats daarvan zullen steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieve vormen van schaarste. Zodoende is de kans aanwezig dat bitcoin voor sommige mensen een eindstation wordt in deze zoektocht.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....