Canadese beurswaakhond wil crypto margin trading verbieden

De financiële toezichthouder van Canada verstevigt de grip op cryptobeurzen, zo blijkt uit een bekendmaking van de Canadian Securities Administrators (CSA). Er komt een strengere handhaving van de vergunninghouders én de regels worden strenger bij het verstrekken van nieuwe vergunningen.

Een van de nieuwe eisen is dat cryptobedrijven hun eigen kasmiddelen scheiden van de klantentegoeden. Een simpele regel wat de failliete beurs FTX niet heeft nageleefd, waar klantentegoeden zijn gebruikt om mee te speculeren.

Ook moeten beurzen en andere tussenpersonen kiezen voor een ervaren en betrouwbare custodian (derde partij) die hen de sleutels bewaart. Bovendien komt er ook een verbod op margin trading en hefbomen met cryptocurrency’s. Denk aan bitcoin futures en opties, waarmee je kunt speculeren op de bitcoin koers in de toekomst.

Daar blijft het niet, want Canada wil de nieuwe eisen gelden ook laten gelden voor platforms die géén licentie hebben in Canada maar wé; Canadese burgers bedienen met cryptomunten. Denk aan een Binance en Bybit. Dit soort bedrijven kunnen wel een pre-registratie aanvragen, maar ontbreekt deze dan waarschuwt de CSA ‘dat alle mogelijke opties op tafel liggen om deze bedrijven aan te pakken’.

Het is vooralsnog onbekend wanneer de nieuwe regels ingaan. Eerder is in Canada besloten dat het stablecoins beschouwt als effecten dat Canadese handelaren alleen in Canada gereguleerde beurzen hierin mogen handelen.

Lees meer over:
Canada

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...