CBOE wil een Bitcoin ETF op de markt brengen

CBOE heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor een Bitcoin exchange traded fund (ETF).

Hiermee verschijnt het roemruchte handelshuis uit Chicago weer op het toneel van de cryptocurrency’s, een opsteker voor de markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ETF

Een Bitcoin ETF is een indextracker, die de prijs van een onderliggende asset volgt, in dit geval Bitcoin. Een ETF krijgt een aparte tickers op alle handelsterminals en is aan – en te verkopen als een aandeel.

In Canada is een eerste ETF al goedgekeurd en genoteerd aan de Toronto Stock Exchange. Dat blijkt een succes, want ze hebben inmiddels ruim 10.000 Bitcoin in bewaring.

Aanbieder Purpose is namelijk verplicht om echte bitcoin op de wereldmarkt te kopen als onderliggende waarde. Inmiddels willen ook andere partijen een ETF aanbieden in Canada.

Dat heeft een positieve uitwerking op de markt, omdat al deze aanbieders fysieke Bitcoin moeten kopen en aanhouden op de markt. Daardoor verkleint het aanbod op de markt en bij een toenemende vraag drijft dat de prijs van Bitcoin op.

In Amerika is de SEC nog niet zo ver dat ze ETF’s gaan goedkeuren, maar volgens marktvolgers zoals Cathie Wood van Ark Invest is dat een kwestie van tijd.

Zoals Bloomberg reporter Eric Balchunas opmerkt: toen de gebroeders Winklevoss hun eerste ETF aanvraag bij de SEC indienden, stond de bitcoin koers nog op 99 dollar.

Wall Street lijkt Bitcoin als opbloeiende asset te willen omarmen en te zien als een middel om in te handelen. Een recent rapport van Citibank, vier keer de grootte van een ING, is vrij positief over Bitcoin. De technologie is namelijk te gebruiken als settlement betaallaag voor internationale handel.

Bullmarkt

Opvallend dat ‘oude namen’ zoals Goldman Sachs en CBOE wéér de markt betreden. Een signaal dat de bullmarkt tot bloei komt?

De acties van PayPal, Square en Tesla in het bijzonder hebben de financiële namen in New York en Chicago wakker geschud, zo lijkt het. Ze zien met name brood in de handel van afgeleide producten: derivaten en exchange traded products zoals een ETF en ETP.

Lees meer over:
Bitcoin ETFCBOEETF

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...