Duitse centraal bankier: ‘Innovatieve concepten als Libra niet onderdrukken’

Het hoofd van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, pleit voor een coulante houding richting projecten als Libra. De nog uit te geven digitale munt van Facebook moet volgens Weidmann niet meteen al worden afgeschoten.

Niet iedereen is het met dit standpunt eens. Een Duitse minister ziet Libra zelfs als gevaar voor de euro.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Innovatie

Weidmann is naast president van de Deutsche Bundesbank ook actief als raadslid bij het Europese overheidsorgaan die toezicht houdt op Europese centrale banken. Een man met flink wat invloed, dus.

Hij ziet in Libra niet de grote vijand die zijn collega beleidsmakers wel zien. Tijdens de recente G7-meeting vertelt Weidmann dat digitale munten als Libra erg aantrekkelijk kunnen zijn voor consumenten. Zeker als het gaat doen wat het belooft.

Over dat laatste is vooral grote onzekerheid. Facebook zet Libra in de markt als techniek die miljoenen mensen kan helpen. Maar tegelijkertijd worden er door verschillende regeltjes al 2.5 miljard mensen uitgesloten in China en India.

Andere echt openbare netwerken voor cryptomunten zoals bitcoin kennen dit soort regels niet.

Libra

Het hoofd van de Bundesbank ziet graag een open minded houding van iedereen wereldwijd. Dit soort projecten hebben volgens hem de ruimte nodig om te groeien. De ontwikkeling zit volgens de bankier pas in de beginfase.

Blijven overheden en andere instanties deze ontwikkelingen in de weg staan, dan voorziet Weidmann veel innovatieve projecten die een vroege dood sterven.

Gevaar?

Naast de negatieve geluiden zijn er dus ook positieve te vinden over Libra. Maar je moet goed zoeken. In de politieke hoek, maar zeker in de wereld van bitcoin en andere cryptomunten.

Libra heeft namelijk weinig gemeen met de basisprincipes van bitcoin. Het eerder genoemde punt dat mensen uitsluit op basis van woonplaats is daar het eerste voorbeeld van.

Maar ook het feit dat er een beperkt aantal nodes beschikbaar is (tegen de prijs van $10 miljoen) toont aan dat de Libra Blockchain (waarop Facebook hun munt uitgeeft) niet echt te vergelijken is met de open blockchains van bitcoin en ethereum.

Dat betekent niet dat het geen markt kan afsnoepen van deze netwerken, maar het toont aan dat het vanaf de start een heel ander soort project is. En dus ook een ander doel dient.

Financiële dienstverleners

Voor centrale betalingsnetwerken kan het wél een enorm grote concurrent zijn. Wanneer je via de producten van Facebook (WhatsApp, Instagram, Messenger) direct kunt betalen vanuit je Calibra wallet, waarom zou je dan nog gebruik maken van je bank?

In heel veel gevallen voldoet waarschijnlijk een verzoekje via de apps van Facebook. En met de miljarden gebruikers die de programma’s gebruiken is er in ieder geval genoeg publiek om het een keertje te proberen.

Bron: Cointelegraph

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)