Facebook’s Calibra wallet voor ruim 2,5 miljard mensen in China en India niet beschikbaar

De Calibra wallet, waarmee Facebook‘s Libra tokens te beheren en te versturen zijn, zal voor grote delen van de wereld zoals India en China niet beschikbaar zijn. Ook Noord-Korea en Iran vallen buiten de boot.

De ambitie van Facebook’s Libra blockchain is financiële inclusie van 1,7 miljard mensen zonder bankrekening, maar de 2,8 miljard inwoners van deze landen vallen daar vooralsnog niet onder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees ook: Alles over cryptomunt uit de koker van Facebook: Libra

Facebook’s Calibra wallet niet beschikbaar in grote economieën

Facebook kondigde recent de Libra blockchain aan met bijbehorende Libra token. Daarmee wil het bedrijf financiële dienstverlening mogelijk maken voor mensen die nu geen bankrekening kunnen openen.

Het betreft veelal mensen uit afgelegen en arme regio’s waar de infrastructuur ontbreekt en inwoners vaak geen identiteitspapieren – of geld – hebben om een bankrekening te openen.

Nu blijkt dat de Calibra wallet waarmee Libra tokens te beheren en versturen zijn in een aantal van de grootste economieën ter wereld niet beschikbaar zal zijn, zo rapporteert Techcrunch.

Onder andere India en China, samen goed voor ruim een derde van de wereldbevolking, vallen buiten de boot. Ook in Noord-Korea en Iran zal de Calibra wallet wegens internationale sancties niet beschikbaar zijn.

De Libra blockchain zelf is wel wereldwijd, legt een Calibra woordvoerder uit, maar wallet providers zijn zelf verantwoordelijk voor het bepalen in welke regio’s zij hun diensten aanbieden.

“The Libra Blockchain will be global, but it will be up to custodial wallet providers to determine where they will and will not operate. Calibra won’t be available in US-sanctioned countries or countries that ban cryptocurrencies,” – Calibra woordvoerder

Calibra als centrale partij aansprakelijk

De Calibra wallet is een zogenaamde ‘custodial wallet’. Dat betekent dat gebruikers wel toegang hebben tot de fondsen, maar dat het centrale beheer wordt gedaan door Calibra. Vergelijkbaar met een bankrekening, en in tegenstelling tot hoe decentrale cryptovaluta’s als bitcoin werken.

Dat zal ongetwijfeld meespelen in de beslissing bepaalde landen uit te sluiten. Door het beheer op zich te nemen is het bedrijf achter Calibra immers wettelijk aansprakelijk.

Hoewel Facebook zegt plannen te hebben Libra in de toekomst te decentraliseren is dat, in ieder geval in het begin, nog niet het geval.

Daarmee lijkt het plan om 1,7 miljard mensen zonder bankrekening te faciliteren al direct met tegenslagen te kampen. Veel van deze mensen wonen namelijk in India en China.

Crypto in China

De keuze om deze twee landen buiten te sluiten is desondanks niet geheel een verassing. De houding van beide landen ten opzichte van cryptovaluta is op zijn minst gespannen te noemen.

China is wel een groot voorstander van blockchain, maar reageert tot nu toe erg behoudend ten opzichte van cryptovaluta.

In China gelden strikte regels met betrekking tot het maken van buitenlandse transacties. Decentrale cryptovaluta’s zoals bitcoin zijn voor de Chinese overheid dan ook een zorg. Daarmee ontstaan namelijk betalingskanalen waarover de overheid geen controle heeft.

Ook uit de Chinese overheid vaak zorgen omtrent consumentenbescherming die veelal ontbreekt op de cryptomarkten.

Tegelijkertijd investeert China volop in blockchain en verkondigde president Xi Jinping onlangs nog dat blockchain onderdeel uit maakt van de “nieuwe industriële revolutie”.

Crypto in India

In India reageert men ook defensief ten opzichte van cryptovaluta. India’s centrale bank verkondigde kortgeleden nog in het hooggerechtshof dat het wil voorkomen dat cryptovaluta’s als een virus om zich heen grijpen.

Ook werd er vorige maand een wetsvoorstel ingediend om cryptovaluta in India geheel te verbieden. Mensen die cryptovaluta bezitten, versturen, erin handelen of anderzijds er mee omgaan zouden volgens het wetsvoorstel een tien jarige celstraf riskeren.

Opmerkelijk is dat Facebook heeft aangekondigd dat Calibra wordt geïntegreerd in WhatsApp en Messenger.

Dat zorgde in India voor extra onduidelijkheid omdat WhatsApp daar op dit moment al een betaalmogelijkheid heeft via WhatsApp Pay. India is tevens het enige land waarin WhatsApp deze betaalfunctie heeft.

Een woordvoerder van WhatsApp benadrukte dat Facebook nog steeds van plan is om door te zetten met WhatsApp Pay. Op dit moment is de dienst beschikbaar voor zo’n 1 miljoen gebruikers in India. De bedoeling is dat op den duur uit te breiden tot landelijke dekking.

Bron: Techcrunch