Centrale bank Indonesië vindt eigen digitale munt een beter idee dan bitcoin

De centrale bank van Indonesië ziet niets in bitcoin of altcoins als valuta. De bank zou een eigen digitale munt ‘geloofwaardiger’ vinden als munt.

Volgens Bloomberg voelt Bank Indonesia de hete adem van bitcoin in haar nek. Dat is voor de centrale bank een extra reden om vaart te zetten achter hun eigen digitale munt, vaak aangeduid als central bank digital currency (CBDC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin is mede in het leven geroepen om de macht bij centrale banken weg te halen als het gaat om geldcreatie. Het is daarom logisch dat dit soort instanties met hun eigen varianten komen. Een eventuele digitale Indonesische roepia zal echter meer lijken op de traditionele valuta die we al kennen, en weinig weg hebben van bitcoin.

CBDC

In mei van dit jaar riep het hoofd van Bank Indonesia (BI) al dat het bezig is met een definitieve lanceerdatum voor hun CBDC. Perry Warjiyo , gouverneur van BI, heeft echter voor zover bekend nog altijd geen datum geprikt voor de uitrol van de ‘nieuwe’ roepia.

Wariyo vindt een eigen munt beter geschikt voor de overgang naar een ander monetair systeem.

Nu laat ook Juda Agung, assistent-gouverneur van de centrale bank van Indonesië, van zich horen: “Een CBDC zou een van de tools kunnen zijn om crypto te bestrijden. We gaan ervan uit dat mensen CBDC geloofwaardiger vinden dan crypto. Een CBDC zou deel uitmaken van een poging om het gebruik van crypto bij financiële transacties aan te pakken.”

Kortom: het beleid lijkt gericht om de groei van bitcoin in te perken.

Toch lijkt de deur naar bitcoin wel op een kier te blijven in Indonesië. Volgens cijfers van het land zijn er meer dan 7 miljoen ‘crypto-investeerders’ in het land. De regering van Indonesië bouwt aan een eigen cryptobeurs. Welke assets hier kunnen worden verhandeld is nog onbekend.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDC

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...