Grote islamitische organisatie uit Indonesië noemt cryptocurrency ‘haram’

De Oost-Javaanse tak van één van de grootste islamitische organisaties van Indonesië heeft het gebruik van cryptocurrency ‘haram’ verklaard. Haram betekent dat het niet in lijn is met het geloof en dus verboden is onder islamitisch recht.

Het afgelopen jaar is de handel in cryptocurrency’s enorm populair geworden in Indonesië. Eerder deze maand maakte Coinformant bekend dat het aantal Indonesische lezers van crypto-gerelateerde artikelen met 1.772 procent is toegenomen. Daar lijkt nu voor een deel van de bevolking verandering in te komen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grootste moslimland ter wereld

Indonesië is namelijk het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld en volgens schattingen van het Indonesische ministerie voor handel ongeveer 6,5 miljoen crypto-investeerders. Veel van die mensen zullen vanwege hun geloofsovertuiging gedwongen zijn die posities te sluiten.

“De deelnemers aan de bahtsul masail zijn van mening dat, ondanks dat de overheid cryptocurrency’s erkent als koopwaar, het niet gelegaliseerd kan worden onder de Islamitisch sharia wet,” aldus voorzitter Kiai Azizi Chasbullah van de Oost-Javaanse tak van de Nahdlatul Ulama.

De groep kwam tot deze conclusie omdat de markt volgens hen teveel vaart op speculatie en weinig op meer fundamentele gronden, waardoor het niet als een legitieme investering gezien kan worden. Iets waar wij het voor het merendeel van de markt mee eens zijn.

Bitcoin is halal

Het opvallende aan de conclusie van deze groep is dat bitcoiner Allen Farrington op basis van een analyse die hij eerder dit jaar publiceerde tot de tegenovergestelde conclusie kwam.

In het islamitisch recht is het heffen van rente op monetaire schuld op ethische gronden niet toegestaan. Iets wat in het huidige financiële systeem de spuitgaten uitloopt en binnen een bitcoin-systeem een stuk minder aanwezig zal zijn.

In het kader van de beslissing van deze Indonesische groep is het stuk van Farrington zeker lezenswaardig. Op zeer eloquente wijze legt hij uit waarom bitcoin ethisch veel meer past in het islamitische recht dan de huidige financiële infrastructuur.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.