Centrale bank Indonesië stuurt controleurs om betalingen met Bitcoin te voorkomen

Betalingen met bitcoin (BTC) zijn niet gewenst in Indonesië. Gouverneur van Bank Indonesia, Perry Warjiyo, benadrukt het beleid in het land en stuurt ambtenaren het land in om bedrijven te controleren.

Het gaat hier vooral om financiële dienstverleners die in de gaten worden gehouden door toezichthouders en andere mensen die werkzaam zijn bij de bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin is als software grenzeloos en overal te gebruiken. Toch proberen overheden wereldwijd grip te krijgen op de geldstromen die gemoeid zijn met deze opkomende industrie.

Verboden betaalmiddel

Met een strenge aanpak probeert men de regels te handhaven, met strenge straffen zorgt dat allicht voor een schrikeffect. Veel mensen willen of kunnen geen risico’s nemen op dit gebied.

Warjiyo wil voorkomen dat betaalverwerkers en andere financiële instellingen op grote schaal bitcoin gebruiken om betalingen te doen of op een andere manier wordt ingezet als financiële dienst.

”Crypto assets zijn geen wettelijk betaalmiddel”, zegt Warjiyo.

Wat mag wel?

Bitcoin lijkt niet helemaal verboden. De handel is namelijk wel toegestaan. In 2019 introduceerde de Indonesian Commodity Futures Trading Regulatory Agency regels waarmee bitcoin werd gepromoveerd tot ‘speculative goederen’. Daarmee is bijvoorbeeld de derivatenmarkt rondom bitcoin wél mogelijk zonder problemen met de toezichthouders. Al zitten daar, ongetwijfeld, ook strenge regels aan vast.

Gek genoeg zijn die richtlijnen ook specifiek daar op gericht: de handel in derivaten en afgeleide producten.

Daarnaast zijn er ook beurzen actief in het land en kun je dus bitcoin kopen en verkopen. De afzetmarkt is enorm. Ruim 270 miljoen mensen wonen in het land.

Bitcoin als betaalmiddel staat haaks op de plannen van Indonesië om een central bank digital currency (CBDC) te lanceren. Wanneer het land dat doet, is het wel handig qua concurrentie als bitcoin als neutraal en vrij geld al een (grote) rol speelt in het land.

Landen en bitcoin

El Salvador zette als eerste land ter wereld de grote stap richting bitcoin als legaal betaalmiddel. Daarmee komt BTC als munt naast de Amerikaanse dollar te staan als nationale munt.

Als bitcoin blijft groeien en doet waar het voor bedacht is, dan hebben overheden en centrale banken straks minder tools om de economie te sturen. Zo ver zijn we echter nog lang niet.

Sterker nog: El Salvador en enkele andere gebieden in de wereld zijn uitzonderingen, de meeste regeringen en centrale banken proberen bitcoin in strikte regelgeving in te wikkelen.

Het handhaven van te snelle regels is echter erg moeilijk. Zeker op het niveau van individuele gebruikers. Een specifieke groep (zoals financiële dienstverleners) zijn makkelijker te controleren.

Bitcoin is een groot experiment dat inmiddels wereldwijd onderdeel is van gesprek. De toekomst gaat uitwijzen welk beleid achteraf het gunstige was voor een land: bitcoin omarmen of tegenwerken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...