‘Centrale bank Rusland ziet risico voor economie in omzeilen sancties met cryptovaluta’

De Russische centrale bank waarschuwt dat burgers weg moeten blijven van cryptovaluta. Ze zijn volgens de Bank of Russia een toenemend “risico” als gevolg van “sancties van onvriendelijke landen”.

Kritische bank

Nieuwsgroep TASS citeert dat de centrale bank deze beweringen deed in haar laatste financiële stabiliteitsrapport:

“Momenteel nemen de risico’s van cryptocurrency’s voor investeerders en de Russische economie toe als gevolg van sancties-gerelateerde druk van vijandige landen.”

“De Centrale Bank pleit voor een verbod op cryptocurrency’s in het gereguleerde financiële systeem. Het wijdverbreide gebruik van cryptocurrency’s wordt in verband gebracht met aanzienlijke bedreigingen voor het welzijn van burgers, de geldcirculatie en de financiële stabiliteit.”

Zoals het centrale banken betaamt voegen ze eraan toe dat cryptovaluta inherent staan aan witwaspraktijken en dat het terrorismefinanciering-gerelateerde “risico’s” met zich meebrengt.

Het is een toch opvallend standpunt van de centrale bank. De afgelopen maanden leek de houding licht te veranderen, omdat men zelfs wel toekomst zag in het gebruik van cryptovaluta voor internationale betalingen.

Ministerie versus centrale bank

De plaatsvervangend minister van Financiën, Alexei Moiseev, beweert dat het ministerie van Financiën en de centrale bank het er over eens zij geworden dat het “onder de huidige omstandigheden” voor Rusland “niet mogelijk zou zijn om grensoverschrijdende settlements te doen met cryptocurrency’s.”

De centrale bank bevestigt dat ze “gesprekken” voeren met het ministerie. Maar het maakte ook van de gelegenheid gebruik om het feit te benadrukken dat het “zich verzet tegen de legalisatie van cryptobeurzen, brokers en betalingen met cryptovaluta binnen Rusland.”

Daarmee blijft de officiële positie van bitcoin in Rusland in grijs gebied. Bekend is dat de centrale bank de grootste criticaster is, terwijl functionarissen doorgaans positiever zijn. Het was zelfs zo erg dat president Poetin vorig jaar opriep dat beide partijen om tafel moesten gaan om tot een oplossing te komen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland