Centrale bank Thailand waarschuwt banken voor Bitcoin handel

1039 totale weergaven

De Bank of Thailand (BoT) dringt er bij commerciële banken op aan af te zien van de handel in digitale activa. Er zouden volgens de centrale bank van het Zuid-Oost Aziatische land te veel risico’s zijn omtrent prijsvolatiliteit.

Twijfels in Thailand

Persbureau Reuters breekt het nieuws. Senior director Chayawadee Chai-Anant van de BoT gaf gisteren een persconferentie:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“We willen niet dat banken direct betrokken zijn bij de handel in digitale activa, omdat banken (verantwoordelijk) zijn voor klantdeposito’s en het publiek en er risico’s zijn.”

De handel en het gebruik van cryptovaluta zijn het afgelopen jaar in Thailand in een stroomversnelling geraakt. Naar verluidt zijn er steeds meer vastgoedontwikkelaars die cryptovaluta accepteren.

Eerder dit jaar kondigde Siam Commercial Bank (SCB) aan dat ze cryptobeurs Bitkub hadden overgenomen voor $537 miljoen. Ook de Bank of Ayudhya meldt zich op het cryptotoneel: ze kochten Zipmex op voor $41 miljoen.

Thailand heeft acht cryptobeurzen met een licentie. In november was het handelsvolume in totaal 205 miljard baht ($6,09 miljard), zo bleek uit gegevens van de toezichthouder.

Buurland Vietnam is zelfs van álle landen in de wereld het land waar de adoptie (volgens een onderzoek van Chainalysis) het hardst toeneemt.

Spectrum

Een andere directeur van de centrale bank, Sakkapop Panyanukul, liet zich vorige week nog minder negatief uit:

“Voor digitale activa zijn we niet bang, maar er is een spectrum. Het meest zorgwekkend zijn de blanco munten.”

Daarmee zit Bitcoin in veilig vaarwater. Het heeft een lange track record, is steeds meer gereguleerd en another beast dan de talloze altcoins die worden bedacht.

Vorige week werd bekend dat de Bank of Thailand gaat samenwerken met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om cryptobetalingen te reguleren.

Ook de centrale bank van Indonesië liet zich onlangs uit over cryptovaluta. Ze vinden het een beter idee om zelf een digitale munt uit te geven. Met zo’n initiatief blijf er echter weinig over van de pijlers die Bitcoin bijzonder maken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsthailand