CEO ProtonMail twijfelt over aanhouden bitcoin

Andy Yen twijfelt of zijn bedrijf zijn bitcoin gaat verkopen of nog aan blijft aanhouden in deze bearmarkt. Dat zegt de CEO en medeoprichter van Proton in een interview met zakenblad Forbes. Proton is de maker van ProtonMail, een emaildienst die zijn emails versleuteld om de privacy ervan te verhogen.

Proton heeft naar eigen zeggen al minstens vijf jaar btc op de bedrijfsrekening staan. In 2017 is de dienst namelijk begonnen met het accepteren van btc voor haar diensten. Eind 2019 zou het gaan om 1,5 miljoen euro aan bitcoin, maar als privaat bedrijf hoeft Proton zijn bitcoinbezittingen niet openbaar te maken. Vandaar dat het bedrijf ook ontbreekt in de database bitcointreasuries.

Volgens Yen hebben altijd een deel van de kasreserves in bitcoin aangehouden, maar suggereert tegen Forbes dat kan veranderen. ‘Er is een intern debat en ik heb daar nog geen antwoord op, ik weet niet zeker of we bitcoin blijven aanhouden of niet’.

Hij is bezorgd over de hoeveelheid fraude, oplichting en hype in de markt. Hij verwijst naar de NFT- en ICO-zeepbellen. De boom & bust cycli die de markt om de drie tot vier jaar doen pieken en duikelen is ‘vervuiling’. Hij zegt onder meer: ‘Mensen hebben geen geloof en vertrouwen meer in een activa die 80% kan crashen. We hebben cycli nodig die minder volatiel zijn, maar dat gebeurt gewoon niet’.

Een van zijn paradepaardjes is zelfregulering vanuit de sector zelf en niet nog meer regels vanuit wetgevers. Overigens blijft Proton bitcoin als betaalmiddel accepteren ondanks de huidige tegenwind. Het is onbekend wanneer ze lightningbetalingen gaan toevoegen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...