CEO van Binance eist vrijlating van directeur te midden van gezondheidscrisis

381 totale weergaven
binance-ceo

Richard Teng, CEO van Binance, roept op tot onmiddellijke vrijlating van directeur Tigram Gambaryan, daarbij verwijzend naar onmenselijke behandeling en de verslechterende gezondheid van Gambaryan in de Nigeriaanse gevangenis. 

Situatie tussen Binance en Nigeriaanse autoriteiten

De situatie tussen Binance en de Nigeriaanse autoriteiten is enorm geëscaleerd nu de gezondheid van Tigran Gambaryan, de gedetineerde directeur, blijft verslechteren. Zijn toestand, die verslechtert sinds hij in mei malaria kreeg, heeft tot bezorgdheid geleid, waarbij wordt beweerd dat de autoriteiten hebben geweigerd hem de juist medische zorg te verlenen. 

Reactie van Binance CEO

Recent is er een video opgedoken waarin Gambaryan in een zwakke toestand te zien is, terwijl hij moeite heeft om te bewegen en begeleid wordt door bewakers. Op 3 september heeft Richard Teng, CEO van Binance, de Nigeriaanse autoriteiten bekritiseerd over de video:


“Er moet een einde komen aan deze onmenselijke behandeling van Tigran. Hij moet naar huis kunnen voor medische behandeling en om bij zijn familie te zijn.”

In de video is de directeur te zien terwijl hij op krukken loopt vanwege problemen aan zijn wervelkolom. Op de video is ook te zien hoe bewakers weigeren hem te helpen, ondanks dat hij zichtbaar ongemak heeft. 

Ook is de frustratie van Gambaryan duidelijk te zien op de video als hij zijn pijn en uitputting uitdrukt en herhaaldelijk beweert dat hij onschuldig is. Hij beweert in de video dat de bewaker die hem begeleidde de opdracht had gekregen om niet te helpen, ondanks dat zwakke toestand van de directeur. 

De alarmerende toestand van Gambaryan

De gezondheid van Gambaryan is een groeiende zorg. Nadat hij in mei positief getest werd op malaria, werd gemeld dat hij op 23 mei voor de rechtbank in elkaar zakte. Een rechter beval dat hij voor de juiste medische zorg naar een ziekenhuis moest worden overgebracht, maar uit rapporten blijkt dat deze zorg niet is verleend. 

Eind juni bezochten de Amerikaanse vertegenwoordigers French Hill en Chrissy Houlahan Gambaryan en ontdekten dat zijn toestand aanzienlijk was verslechterd. Hij had een dubbele longontsteking ontwikkeld en was aanzienlijk afgevallen. Ondanks de uitspraak van de rechter waarin ziekenhuisopname werd bevolen, lijkt het erop dat hij niet naar een medische instelling is gebracht. Dit heeft Amerikaanse functionarissen ertoe aangezet om onmiddellijke vrijlating te eisen. 

Juridische strijd om borgtocht

Het proces van Gambaryan wegens het witwassen van geld werd op 2 september 2024 hervat en zijn juridische team heeft op medische gronden borgtocht aangevraagd. Zijn advocaten beweren dat zijn afnemende gezondheidstoestand, die nu een operatie vereist, zijn vrijlating op borgtocht rechtvaardigt. 

De EFCC (Economic and Financial Crimes Commission) van Nigeria heeft zich echter tegen dit verzoek verzet en een beëdigde verklaring ingediend waarin staat dat zijn toestand ‘beheersbaar’ en niet zo ernstig als wordt beweerd is. 

Op woensdag 4 september staat er een hoorzitting over de aanvraag voor borgtocht gehouden. De gezondheid en behandeling van Gambaryan blijven een kritische kwestie. 

Wat betekent de situatie tussen Binance en Nigeria voor ons?

De alarmerende ontwikkelingen in Nigeria hebben een aanzienlijk rimpeleffect op de markt. Verschillende grote bedrijven, waaronder Google, Uber, Bolt en gerenommeerde banken, hebben de reizen van werknemers naar Nigeria geannuleerd uit angst dat ze te maken krijgen met soortgelijke willekeurige arrestaties. 

Dit verstoort de bedrijfsvoering en heeft een effect op de reputatie van Nigeria als een gastvrije bestemming voor buitenlandse bedrijven. Voor een land dat streeft om een knooppunt voor innovatie en economische ontwikkeling te worden, is dit een verwoestende klap. Het vluchten van multinationale bedrijven zendt een duidelijke boodschap uit dat Nigeria geen veilige of betrouwbare plek is om zaken te doen.  

Ook op de cryptomarkt kan dit een aanzienlijk effect hebben. Als eerste hebben we te maken met een verminderde liquiditeit. Het ontbreken van Binance in Nigeria maakt transacties moeilijker en duurder, wat investeringsmogelijkheden in een groeiende sector moeilijk en in sommige gevallen zelfs onmogelijk maakt. 

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...