CFTC moet belangrijkste toezichthouder worden op Amerikaanse bitcoinmarkt

814 totale weergaven

Wie heeft wat te zeggen over bitcoin? Dat is de vraag die veel politici en beleidsmakers graag willen beantwoorden. In de Verenigde Staten gaat de discussie nu over wie toezicht moet houden op de industrie rondom bitcoin.

Met een wetsvoorstel genaamd Digital Commodities Consumer Protection Act of 2022 moet de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) de prominente toezichthouder worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Opvallend genoeg gaat het Agriculture Committee (ofwel, de Landbouwcommissie) over het toezicht op de CFTC. Zij kwamen dus ook met dit voorstel om de CFTC de meeste rechten te geven als het gaat om toezicht op de industrie.

Digitale goederen

Het gaat om de regelgeving rondom ‘commodity’s, ofwel goederen. In die categorie zitten bijvoorbeeld, goud, graan, melk en dus ook bitcoin. En daar moet toezicht op gehouden worden.

Dit gaat dus om regels buiten het netwerk. Zoals bekend heeft ook de Amerikaanse politiek geen zeggenschap over de regels op het protocol zelf. Daarbuiten valt echter nog genoeg te regelen.

Het wetsvoorstel gaat vooral over hoe bedrijven om moeten gaan met ‘digitale goederen’ zoals bitcoin. Ether wordt ook genoemd. Je kunt je voorstellen dat veel tokens op de huidige markt niet in deze categorie vallen bij dit soort wetsvoorstellen.

Touwtrekken

Naast de CFTC heeft de Verenigde Staten natuurlijk nog tal van andere toezichthouders op financiële markten. Denk bijvoorbeeld aan de Securities & Exchange Commission (SEC).

Zij zijn weer verantwoordelijk voor toezicht op de effectenhandel. Tot nu toe houden zij een bitcoin ETF tegen. Zij hebben dus ook wat in de melk te brokkelen. Het wordt een hoop getouwtrek om te bepalen wie uiteindelijk waar wat over mag roepen.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsCFTC

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...